Begić: Opet smo diskriminisani, svaka vrsta ustupka pokušava se dati HDZ-u

Vijesti 18. mar 202216:30 > 16:42 1 komentar
N1

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu, već drugi dan za redom, vode se nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, uključujući i one o unapređenju integriteta izbornog procesa. Na njima učestvuju i građanske stranke, a za vrijeme pauze medijima se obratio Zlatan Begić, ispred Demokratske fronte, ističući svoje razočarenje. "Opet smo diskriminisani, jedni su u jednoj sobici, drugi su u drugoj, nisam ni siguran da nam treba takva EU", poručuje, napominjući da pregovarači koji su učestvovali u razgovorima u Neumu pregovore nastavljaju voditi odvojeno.

“Ne znam šta piše u sali i čija su imena pisali, niti sam dobio zvaničan poziv, nego su se oni sad napravili Englezi, Francuzi, Nijemci i Holanđani, i rekli ‘pa što eto ne pređete imaju tamo i vaša imena’, poprilično neozbiljno”, opisuje Zlatan Begić dva odvojena toka pregovora koja se vode istovremeno.

Pojašnjava kako su pregovarački timovi od starta razdvojeni, jer je timu u kojem je on navedeno da će raspravljati isključivo o integritetu izbornog procesa (uvođenju elektronskog glasanja i slično), pa su tek naknadno saznali da će pregovarači iz Neuma istovremeno voditi pregovore o elektorskom modelu.

“Bili smo iznenađeni takvim pristupom”, naglašava medijima.

No, tu nije bio kraj iznenađenjima.

“Bili smo iznenađeni i onda kada je na sto došla tema CIK-a. Mi smo jučer cijeli dan o tome diskutovali, a to je totalno mimo onoga što nam je rečeno da će biti tema i mimo onoga što smo mi očekivali. Ovo je jedan potpuno iznenađujući pristup”, govori Begić.

Naglašava stav da se u ovom slučaju ‘svaka vrsta ustupka pokušava dati HDZ-u’, ali i to da će njihove pozicije ostati jasne – ‘samo ono što je demokratski standard.’

“Jučer sam stekao dojam da nas se ucjenjuje, prvo CIK i zahtjevi HDZ-a, a onda integritet izbora, pa sam onda rekao – možete poderati sve to što ste napisali, ako nas ucjenjujete. Ima još jedno veliko pitanje, i to smo ih pitali: Šta radimo ovdje, a nemamo predstavnike SNSD-a? Postavlja se pitanje je li ovo jedna velika predstava što se dešava”, navodi poslanik DF-a.

Arnaut: HDZ blokira čitav integritetski paket za unapređenje izbornog procesa

Podsjetimo, današnji pregovori o integritetu izbornog procesa u BiH nastavak su jučerašnjih, na kojima je HDZ insistirao da se članovi Centralne izborne komisije, pored Predstavničkog doma PSBiH, kao što je sada slučaj, biraju i u Domu naroda, što je naišlo na negodovanje stranaka poput DF-a, SDP-a i Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare