Berba duhana u Semberiji ove godine počela je 15 dana ranije: Sve zbog visokih temperatura, od zore se pokušavaju spasiti listovi

VIDEO 19. jul 202421:55 0 komentara

Berba duvana u Semberiji ove godine počela je 15 dana ranije. Razlog su izrazito visoke temperature. Od zore se na parcelama pokušavaju spasiti listovi duvana, kako ne bi izgubili kvalitet. Uporedo, iščekuje se koja kapljica kiše.

Za berače duvana u Srednjoj Čađavici dan počinje u 3 sata ujutru. Već u 4, svi su na oranicama. Tu je čak i 76-godišnja Mara Božić, koja već 8 godina ovako zarađuje svoju dnevnicu od 70 KM. Ovoj vrijednoj starici čak ni visoke temperature ne smetaju, i kaže nije joj naporno raditi.

Mara Božić:

“Nema vrućine, mogu da trpim vrućinu. U 4 smo došli, u pola 5 smo počeli raditi, da sto prije naberemo, jer kad se pokunji duvan, ne možeš ga brati nikako. Još malo da naberemo i gotovo je. Šta ćemo, mora se raditi.”

A radnu snagu sve je teze pronaći. Uglavnom se angazuju radnici od 60 godina, priča nam Dragan Jovic koji već 30 godina uzgaja duvan na oko 6 hektara oranice. Dodaje i da se zbog vremenskih uslova, ove godine krenulo ranije i sa sadnjom, a samim tim i sa berbom duvana.

Dragan Jović, uzgajivač duvana:

“Bilo je idealno proljece pa je prispio rasad, izašlo se na njivu nešto ranije. Uslovi su bili jako dobri da je duvan odrastao. Medjutim sad ide nešto drugo, sad je ekstremna temperatura, sad gore listovi, tu je gubitak na kvalitetu. Vjerovatno će i prinos podbaciti, zavisi koliko će ovo potrajati.”

Zbog toga, kaže Dragan, priželjkuju kišu kao slamku spasa.

Dragan Jović:

“Još uvijek je to sve dobro, ako dodje u kratkom periodu kiše, medjutim ako bude grada onda je već problem, jer je u odmakloj fazi duvan odrastao, onda može veliku štetu tu da načini.”

Koju kap kiše očekuju i firme za proizvodnju i obradu duvana. Njihovi kooperanti, kaže Milenko Todorovic, uspijevaju zastititi ovu biljku od grada koji je nedavno pogodio Semberiju. Samo mali broj parcela bio je pogodjen nepogodom, pa stete i nisu velike. Ali glavni problem su pakleni dani u ovoj regiji.

Milenko Todorović, tehnolo u Firmi za proizvodnju i obradu divana:

“Kada govorimo o našim kooperantima u Semberiji, samo jedan od njih 51 ima mogućnost da vrši navodnjavanje, ostali nemaju. Nešto je malo drugačija situacija u Posavini gdje imamo ugovorenu proizvodnju, tu imaju mogućnost da zalijevaju. Mada i to, pod ovakvim temperaturama, ne znam ni koliko je dobro.”

Pa su najpoželjnije prirodne padavine. A ukoliko istih ne bude, berba duvana mogla bi završiti mnogo prije oktobra, koliko inače traje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!