Beširović: Neradna nedjelja je želja svih radnika i radnica

Vijesti 25. okt 202409:59 0 komentara

Predstavnički dom Parlamenta bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH prihvatio je većinom glasova Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je za radnike u trgovinama u FBiH predviđen neradni dan nedjeljom i praznicima, no omogućeni su izuzeci. Tema koju vlast predstavlja kao korak naprijed, a određeni eksperti kao populističku mjeru ponovo tematiziramo u našem programu, ovoga puta su u fokusu i izmjene. Sa nama su u Novom danu Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Mirna Sadiković, savjetnica federalnog ministra trgovine.

Beširović navodi da su zadovoljni zbog činjenice što je veliki broj zastupnika dao svoju podršku ovom zakonskom rješenju, čak njih 69.

“Posebno sam bila zadovoljna diskutovanjem opozicije koji su očito bili na terenu. Rekli su da je to i želja kasirki kod kojih oni svaki dan kupuju osnovne životne namirnice, a mi smo to iz Sindikata htjeli artikulirati, a to je da je to želja svih radnika i radnica”, kazala je Beširović.

N1

Napominje da općine ne mogu samostalno biti izuzete, nego je odluka na Vladi FBiH, “a to je ono što smo tražili jedno sistemsko rješenje”. Dodaje i da su općine preuzele jedna hrabar korak.

Sadiković navodi da se ovim amandmanom koji je usvojila Vlada FBiH, a koji je ušao u sastav zakona, predviđeno je da općinska vijeća kada sačine taj prijedlog da budu izuzete određene lokalne zajednice iz ovog člana.

Oni šalju federalnom ministarstvu trgovine taj prijedlog, a Federalno ministarstvo će to dalje proslijediti Vladi FBiH na odlučivanje, pretpostavka je i da ta općinska vijeća navedu i određene argumente. Vlada FBIH kada razmotri te argumente ako ocjeni da ima smisla da budu izuzeti i to na određeni period, oni će im dati zeleno svjetlo da otvore trgovine i to u određenim lokalnim zajednicama”, navodi Sadiković.

Ovim zakon je predviđeno i formiranje savjeta trgovinskog, dodaje, i oni će davati svoje mišljenje i zaključke kada analiziraju sve argumente, da li treba tu odluku podržati ili ne podržati.

“Ovim zakonom regulišemo radno vrijeme trgovačkih objekata, koje je predviđeno da se odvija od subote do nedjelje isključujući nedjelju. Ovim zakon ne uređujemo rad radnika”, navodi Sadiković.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!