Bešlija o sigurnosti u KS: Zašto maloljetnici voze bijesna vozila i šta rade roditelji?

Vijesti 22. mar 202418:13 1 komentar

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo je pogoršana zbog čega je zakazana i hitna sjednica Skupštine KS. Građani se plaše i očekuju od nadležnih da poduzmu konkretne korake. Vildana Bešlija, potpredsjednica Naše stranke, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnica u Skupštini KS, kazala je za N1 kako moramo raditi mnoge izmjene u društvu i promijeniti svijest, način razmiščjanja i način na koji odgajamo djecu.

Da li je hitna sjednica Skupštine KS zakazana prekasno?

Na pitanje da li je hitna sjednica zakasnila, Bešlija odgovara: “Mislim da je dobro uraditi dobru pripremu sjednice jer imamo različite vrste osjećaja nesigurnosti ili događaja koji se dešavaju. Nekada je to bilo vezano za soabraćaj pa smo imali tu tematsku sjednicu prošle godine. Kao Kolegij Skupštine KS smo išli da sagledamo sve moguće aspekte da bude dobro pripremljena sjednica. Nije poenta samo zakazati sjedicu tek tako, nije korisno ni radi građana ako ćemo iznositi optužbe, a nećemo imati konkretne zaključke.”

Ističe da rješenja treba tražiti u “multidisciplinarom i multisektorskom pristupu”.

“Jer kada se desi nešto policija sprovede uviđaj, uhvati počinioca, ali šteta koja je nastala majci koja je izgubila dijete ili djecu, ili neko ko je napravio saobraćajnu nesreću sa sa smrtnim ishodom, to nije dovoljno. Moramo raditi mnoge izmjene u društvu. Od najmlađih u obrazovanju trebamo krenuti. Zašto maloljetnici voze bijesna vozila? Šta rade roditelji? Šta radimo u školama, da li smo kapacitirani? Puno treba rada. Kao društvo moramo promijeniti svijest, način razmišljanja i na koji način odgajamo djecu, kako se odnosimo s prijestupnicima…

Odluka o skraćivanju časova zbog ramazana

Komentarisala je odluku Ministarstva za odgoj i obrazovanje školama Kantona Sarajevo da se zbog mjeseca ramazana skrati trajanje časova u drugoj smjeni. Ranije je izjavila kako se radi o populističkom potezu.

“Najgora stvar što je odgovornost za konačnu odluku o skraćivanju časova prebačena na škole i da mnoge školske uprave pristaju na skraćivanje da ih se ne bi optužilo da imaju nešto protiv ramazana, protiv čega niko razuman ne može ništa imati. Postoji bezbroj drugih načina da se postačima olakša, a Ministarstvo je našlo onaj koji dodatno sve uznemirava i svima otežava”, navela je u izjavi ranije.

U Danu uživo kaže kako je ova odluka donesena naprečac.

“Nije dovoljan samo čin skraćivanja časova radi posta, to je skraćivanje u kontinuitetu. Roditelji nisu upoznati kako će se to nadoknaditi. Rade se paralelno provjere znanja, ane zna se da li se one provjere skraćenom trajanju časova itd.  Mislim da je trebalo preispitati šta smo uradili prošle godine kada je donesena odluka i onda donijeti odluke”, istakla je.

“Dodik i svi građani su svjesni – sada moramo raditi”

Bešlija je govorila i o evropskom putu BiH, ali i prijetnjama koje je Milorad Dodik izrekao danas, dan nakon “zelenog svjetla” za otvaranje pregovora.

“I Miloradu Dodiku i svim građanima u BiH je jasno da BiH mora ostati na ovom putu i čvrsto stajati na putu ka EU. To je neka retoirka koja je godinama unazad bila i ničemu značajnom nije doprinjela. Svi smo svjesni onih obaveza i ovaj čin koji se desio jučer ne znači da smo to postigli, to je početak svega. Svjestan je i on (Dodik, op.a.), i građani RS i svi mi da se mora raditi. To je vjerovatno njegova (Dodikova, op.a.) neka protuteža koju pokušava isporučiti na njemu svojstven način. Uz sposobnosti, pregovore i dogovore smo uspjeli doći do ovog momenta. Ne treba nas to obeshrabriti. Naravno moramo biti oprezni i moramo zahtijevati i raditi sve što se od nas očekuje, to je jedini put. Vladajuća koalicija je zaista sjela i dogovarala se i dovela ovu zemlju naprijed. Da je bilo jednostavno nije. Možda jesu mali koraci, ali su ipak značajni i doveli su nas do ovog momenta i trebamo biti zadovoljni, sretni i ponosni”, kazala je Bešlija.

Na pitanje kolika je iskrena želja svih partnera koalicije na nivou BiH da nas povedu u EU, odgovorila je: “Želim vjerovati da će razum prevladati, ne želim biti pesimistična. Potpuno svjesni odgovornosti i svih nedaća koje ća nas zadesiti. Moramo ići naprijed na ovom putu, ne smije to preuzeti narativ u BiH jer to je nešto što nas vodi u apataiju, a da se građani osjećaju bezvrijedno”, zaključila je Bešlija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare