Bh. državljani: Vlada Švedske se mora izviniti zbog ponašanja svoje ambasadorice u BiH

Vijesti 07. feb 202417:17 0 komentara
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Adnan Mahmutović, predsjednik Saveza bosanskohercrgovačkih udruženja u Švedskoj u saopćenju za javnost istakao je da je zbog susreta sa negatorom genocida u Srebrenici Helena Lagerlöf, kako kaže, normalizuje genocid iz 1995. godine. Također, Mahmutović nju poziva da se izvini.

“Mi bosanski Šveđani želimo izraziti naše najdublje nezadovoljstvo djelovanjem švedske ambasadorice Helene Lagerlöf u Srebrenici. Razumijemo da je nedavno imenovana za ambasadora u Bosni i Hercegovini, ali želimo izraziti zabrinutost što Švedska zvanično normalizuje politiku koja negira genocid u Srebrenici. Glavno odredište ambasadora za posjetu u utorak bio je Memorijalni centar Srebrenica, institucija za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u gradu. Umjesto toga, ambasadorica je odlučila da se sastane s gradonačelnikom Mladenom Grujičićem, koji je ozloglašen po svojim revizionističkim izjavama i negiranju genocida, a pod čijom vlašću bošnjačka manjina kontinuirano doživljava diskriminaciju i prijetnje”, naveo je Mahmutović.

Također, Mahmutović je napravio paralelu sa Auschwitzom.

“Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica govorili su u ponedjeljak o planovima ambasadorice da posjeti i centar i načelnika Mladena Grujičića. To je kao da posjetite Auschwitz, a zatim iskoristite priliku da upoznate pristalicu nacista koji također negira holokaust. Ambasadorica je odlučila da ignoriše pozive rukovodstva Centra da pokaže poštovanje samo prema žrtvama genocida i ipak se sastala sa gradonačelnikom. Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica su odbili da ova uvreda prođe nezapaženo i odbili su da se sastanu sa ambasadoricom”, dodao je on.

Pozvao je ambsadoricu i Vladu Švedske da uputi izvinjenje.

“Ne prihvatamo je da u jednom trenutku možete posjetiti grobove žrtava genocida, a u sljedećem trenutku sjediti sa poricateljima genocida. To šalje pogrešan signal o odnosu Švedske prema Bosni i njenoj budućnosti”, istakao je Mahmutović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!