Bh. firma uvozi majstore, oni novcem zarađenim u BiH izdržavaju porodice

Vijesti 26. apr 202317:39 0 komentara
N1

Broj nezaposlenih, kvalifikovanih, majstora na nivou je statističke greške. Jedno od najdeficitarnijih zanimanja je posao armirača, a zbog nedostatka radne snage, poslodavci su prinuđeni da traže aleternativu. A u tome je najdalje otišao Jokić Invest iz Zvornika, čak do Bangladeša.

Kako izgleda običan radni dan na gradilštu dvorane Peki na Palama: Rame uz rame, domaći majstori rade sa Bangladežanima. Ovdje imaju i do tri puta veće plate nego u rodnoj zemlji. Od njih, kažu, izdržavaju porodice. A i lakše im je raditi.

“Radim ovdje četiri godine. U Zvorniku, Višegradu, Sarajevu. Nije teško, jednostavno je za nas. Radio sam u Saudijskoj Arabiji, u Bangladešu. Ovdje je bolje za nas. Ovdje nije teško. U Bangladešu je teže, ali ja se ovdje osjećam bolje”, ispričao nam je majstor Islam Šopingur.

Još jedan od njih, Abdul Selam, govori nam kako je u Bosni i Hercegovini već osam mjeseci i da mu nije teško raditi.

Problem im je jezik, no ipak nađu način da se šale. Iako je posao građevinca težak, kažu najbitnije je da je ekipa dobra.

“Moj baby, hoću da ga usvojim, da ga ženim u Bosni, da ostane, ali on neće. Hoće mami kući. Odličan je, dobar drug i radnik, dobar majstor”, šali se i priča Mile Nikolić sa kolegom Sumonom.

Radnike iz Bangladeša ova firma iz Zvornika uvozi godinama unazad. Razlog je jednostavan, primjerice na biroima za zapošljavanje u RS nalazi se ukupno 35 armirača. U velikom broju opština ne postoji niti jedan nezaposlen.

“Mislim da je zanat armirača sve slabiji, to je težak posao, prljav posao, i non stop si saget”, pojasnio nam je armirač Ramiz Brkić.

Dijelu onih koji iz Bangladeša dođu da uče posao na gradilištima potrebno je i do godinu dan. Poseban problem je jezik. Ipak, kolege ih hvale, da su marljivi, da uče i žele da nauče.

“Ta radna snaga nas košta skuplje nego domaća. Ovdje nije pitanje da li mi želimo, naprosto na našem tržištu nema radne snage koja želi raditi na građevini, skuplje nas izađe nego domaća radna snaga”, naglasio je direktor Jokić Investa Ivo Jokić.

Od 62.732 osoba evidentiranih na Zavodu za zapošljavanju RS samo je 460 armirača, tesara, zidara, molera, keramičara.

“Tokom čitave godine otvoren je konkurs za građevinske radnike. A za obuku? Rado bismo obučavali i domaću radnu snagu, ali naprosto nema danas radne snage koja želi na građevinu”, dodao je Jokić.

Ukupan broj nezaposlenih sada iznosi 62 732, i za 8398 je manji u odnosu na mart prošle godine – u procentima to je 11,8%.

Na gradilištima u BiH i ranije su se mogli vidjeti radnici iz inostranstva. Prije svega iz susjednih zemalja, a zatim i iz Turske. Jokić Invest je prvo preduzeće u BiH koji je uvezlo i uvozi radnike iz Bangladeša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!