Bh. javnost od Christiana Schmidta očekuje barem izvinjenje: “Sada je prekršio svaku mjeru”

Vijesti 15. okt 202420:52 0 komentara
MINA

Odavno se brojni ljudi u Bosni i Hercegovini, ali i dijaspori nisu više uvrijedili na nečije riječi, kao što je to slučaj s posljednjim gafom visokog predstavnika Christiana Schmidta. On je, govoreći o školskim programima rekao kako Ratku Mladiću ili pak Aliji Izetbegoviću nije mjesto u udžbenicima. Reakcije osude stižu sa svih strana, a sve se dešava samo dva dana pred novo okupljanje intelektualaca ispred zgrade OHR-a, koji će ga kritikovati zbog njegovog uplitanja u predmet Slaven Kovačević.

“Sada je prekršio svaku mjeru”, tek je jedna od reakcija upućena visokom predstavniku Christianu Schmidtu, a razlog tome je upravo ova izjava:

“Ako vidimo Ratka Mladića i Aliju Izetbegovića na neprihvatljiv način… Zašto stavljate slike? Dajte djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke”, rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Stavljanje u isti kontekst, pa i u istu rečenicu Alije Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem, koji je na izdržavanju doživotne kazne zatvora, razljutilo je mnoge. Najmanje što od Schmidta očekuju, je izvinjenje.

“Maksim Gorki kaže ‘čovjek, kako to gordo zvuči’. Ukoliko ima imalo čovječnosti u sebi, duguje nam gospodin Schmidt jedno veliko izvinjene. Nikada nijednu riječ nisam pronašao niti u usmenim obraćanjima, niti u bilo kom pisanom tragu kojom bi Alija Izetbegović pozivao na zločin, na osvetu, na neke necivilizacijske vrijednosti”, istakao je Safet Kešo, zastupnik SDA u PSBiH.

Bošnjaci, koji su preživjeli genocid, a žive izvan granica Bosne i Hercegovine, poručuju da ovako nešto može izjaviti samo neprijatelj Bošnjaka i islamofob. Pišu se saopštenja, organizuju konferencije, ali osude na izjednačavanje ratnog zločinca s prvim predsjednikom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, nije jedini problem koji Schmidt ima s bh. javnošću.

SDA: Sramotno poređenje Alije Izetbegovića sa ratnim zločincima, Schmidt duguje objašnjenje

Upravo u četvrtak od 17:00 sati ispred zgrade OHR-a novi protest protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta. Protestu će prisustvovati, kako je najavljeno, preko 50 intelektualaca predvođenih intelektualcima Kruga 99. Razlog tome je Schmidtovo obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević.

No, kažu, neće biti protest u pravom smislu riječi, više javna konferencija, jer toliko je pitanja koja se tiču postupaka Visokog predstavnika, na koje nema odgovora:

“Zašto je samo ovaj put angažirana advokatska komora iz Londona? Ko plaća troškove koji nisu mali? Jasno je da u slučaju obaranja presude dr. Slaven Kovačević je defakto ugrožen dalji demokratski razvoj BiH. U tom kontekstu priča o nekakvim evropskim integracijama u cjelosti bi izgubila svoj smisao”, naveo je Hazim Bašić, intelektualac Kruga 99.

Brojne kritike zbog Schmidtovog poteza: “Zloupotrebljava svoj položaj i ide protiv vrijednosti koje EU i SAD promovišu u BiH”

Ako je svrha apelacije Kovačević bila borba protiv diskriminatorskog izbornog sistema, ako je Evropski sud prvostepeno zaključio da etnički princip treba mijenjati građanski, ako se Schmidt deklarativno zalaže za evropske vrijednosti, čemu onda protivljenje ovoj presudu, pitaju se mnogi.

“Bruka i sramota pozicije visokog predstavnika u BiH. Njegovo miješanje u predmet Kovačević je jednostavno nedopustivo. Pred Evropskim sudom za ljudska prava se visoki predstavnik može pojaviti ako je tema njegova odluka. On nema veze s ovim slučajem pogotovo je skandalozno obrazloženje da se ugrožava mir”, smatra Dženan Đonlagić, zastupnik DF u PSBiH

Schmidt s vremenom postaje omražen u političkim krugovima širom Bosne i Hercegovine. Prvi i najbrutalniji u odbacivanju ovog njemačkog političara, bio je i ostao, Milorad Dodik. Zbog nepoštivanja Schmidtovih odluka, danas mu se sudi.

“Nemojte se igrati s Republikom Srpskom, Republika Srpska ne prihvata Schmidta on nije visoki predstavnik, ali ako neko želi da favorizuje Schmidta i njegovu budalaštinu i njegovu platu od 24 hiljade eura koju dobija ovdje za ništa što radi i da pravi nered ovdje u BiH to nije moja stvar”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Od dolaska na poziciju visokog predstavnika, Christian Schmidt je često kritikovan zbog odluka koje je donosio, ne samo unutar, nego i izvan granica Bosne i Hercegovine. Ispred zgrade OHR-a u nekoliko navrata održani su i masovni protesti protiv odluke koju je donio u noći Općih izbora, a ticala se intervencija na Izborni zakon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!