BH novinari se ogradili od žirija koji je birao dobitnika nagrade Kluba novinara Banja Luka

Vijesti 27. maj 202416:08 0 komentara
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari nije sudjelovao u raspisivanju konkursa, izboru najboljeg novinara i dodjeli nagrade Kluba novinara Banja Luka u okviru manifestacije Off The Record, koja je održana u Banjoj Luci u petak 24. maja 2024. godine, saopćeno je iz Upravnog odbora BH novinara.

U saopćenju se navodi da Upravni odbor BH novinara odlučno odbacuje svaku vrstu pritisaka na udruženje i pojedince, a posebno širenje govora mržnje, dezinformcija i huškanja putem društvenih mreža.

“Od ustanovljavanja manifestacije Off The Record 2013. godine na ideji Kluba novinara Banja Luka, ona je bila u potpunoj nadležnosti samog Kluba, kako od kreiraja konkursa i poziva novinarima za sudjelovanje, preko izrade i usvajanja pravila za dodjelu nagrada, do žiriranja i izbora najboljeg novinara iz Banje Luke. Samostalnost banjalučkog Kluba u organizovanju manifestacije i izboru najboljeg novinara je dio demokratskog i decentralizovanog razumijevanja slobode izražavanja, slobode djelovanja i rada BH novinara. Takav pristup bio je i dio međusobnog uvažavanja unutar Upravnog odbora udruženja i povjerenja da rukovodstvo Kluba novinara Banja Luka organizuje i upravlja ovom manifestacijom sa ciljem okupljanje novinara, solidarnosti i jačanja profesoinalnog dijaloga među novinarima ovog grada”, navode.

Istaknuto je da prema pravilima manifestacije Off The Record, žiri, kojeg čine nagrađeni novinari i novinarke iz prethodnih godina, potpuno samostalno odlučuju kome će dodijeliti priznaje najboljeg novinara, bez da Klub novinara Banja Luka i njegovo rukovodstvo imaju na to bilo kakvog uticaja.

“Sa ciljem smirivanja cijele situacije i smanjivanja podjela u novinarskoj zajednici, predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić i sekretarka Kluba Ljiljana Smiljanić odlučili su podnijeti ostavke. Upravni odbor BH novinara će uskoro imenovati vršioca dužnosti – koordinatora ili koordinatoricu za Klub novinara Banja Luka do izbora novog rukovodstva”, dodaju.

Smiljanić i Vukelić su podnijeli ostavke i na članstvo u Upravnom odboru BH novinara, o čemu će odlučivati članovi Odbora na svojoj idućoj sjednici, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!