Bh. pravosuđe je u stanju haosa: “Dotakli smo dno”

Vijesti 07. jul 202218:32 0 komentara

Stanje bh. pravosuđa je u stanju haosa. Ovo je poručio američki ambasador u BiH Michael Murphy tokom Konferencije na kojoj se govorilo, upravo, o reformi bh. pravosuđa, a koja je i dalje najboljnija tačka BiH. Gore od ovoga je konstatacija da se ovakav trend nastavlja. A treba podsjetiti da se BiH neće približiti kandidatskom statusu sve dok ne unaprijedi oblast vladavine prava.

Od svega smo daleko, no u korupciju u pravosuđu, izgleda, zagazili smo najdublje. I upravo zbog toga, zahvaljujući “korumpiranim, etno-nacionalnim političarima”, kako kaže američki ambasador u BiH, stanje bh. pravosuđa je u kontinuiranom haosu.

“Svjedoci su se u svojoj procjeni, skoro pa univerzalno, složili da je stanje u pravosuđu u BiH loše. Izjave poput “alarmantno”, “katastrofalno”, “dotakli smo dno” dali su mnogi sudski zvaničnici iz najviših nivoa pravosuđa. Nema šanse da se ova procjena može ublažiti, a nažalost, indicira da je sistem sve gori”, rekao je Michael Murphy.

Neprocesuirane koruptivne afere, zvaničnici na američkim i britanskim listama za sankcije, glavni su razlozi zbog kojih BiH nije dobila kandidatski status za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Da je usvajanje tri zakona – o sukobu interesa, javnim nabavkama i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, ključno za efikasniju borbu protiv korupcije i korak bliže bloku, podsjetili su još jednom i predstavnici međunarodne zajednice.

“Kao prioritet vidimo reformu VSTS-a kao tijela koje, ne samo da imenuje sudije i tužioce, već i kreira i nadgleda prakse pravosuđa u BiH”, Kathleen Kavalec, šef Misije OEBS-a u BiH.

Da će raditi na Zakonu o javnim nabavkama koji generiše korupciju, pomirljivim tonom obećao je ranije i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Što se tiče VSTV veoma smo zainteresovani da se razjasni koje nadležnosti ima Sud BiH, a koje nadležnosti imaju drugi nivoi. Ono što je dato u nadležnost BiH, o tome može da odlučuje Sud BiH, i naravno o pitanjima međunarodnog karaktera, trgovina narkoticima, terorizam itd.”, Dodik.

No, Sabina Ćudić podsjeća da je, upravo, SNSD glasao protiv navedenih zakona u Domu naroda, ocjenjujući njegovu izjavu licemjernom.

“Ukazuje nam na dvije stvari. Problem da se bh. javnost može samo pretvarati da vjeruje ovim liderima koji su juče razgovarali, ne znam u kom svojstvu – plemenskih vođa? A s druge strane, licemjerje međunarodne zajednice koja se samo može pretvarati da vjeruje ovim obećanjima”, rekla je Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Članovi Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH optimistično vjeruju da će preporuke za unapređenje u ovoj oblasti dati rezultat čim dođe do smjene aktuelne vlasti.

“Po uzoru na albanski sistem treba provjeriti imovinu svih tih ljudi, glavnih pravosudnih zvaničnika, sve njihove veze sa politikom, sve njihove veze sa organizovanim kriminalom”, rekao je Damir Arnaut, predsjedavajući Istražne komisije.

Član Komisije Branislav Borenović optimističan je:

“Ne sumnjam da će u Predstavničkom domu Izvještaj dobiti podršku, ali ćemo vidjeti u Domu naroda ko je za reformisano, efikasno, narodno pravosuđe, a ko je za pravosuđe zarobljeno u tim nekim političko-tajkunskim elitama”.

No, mogi strahuju kako bi i ovaj put sve ostati samo mrtvo slovo na papiru, imajući u vidu da odlazak tadašnjeg prvog čovjeka VSTS-a Milana Tegeltije, ni na koji način nije popravilo stanje, a bh. pravosuđe je i dalje najbolnija tačka BIH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!