Bh. spasitelj se javio iz Slovenije: Haotično je, ovo prvi put doživljavam

Vijesti 15. aug 202313:41 0 komentara
N1

Početkom mjeseca Sloveniju je pogodilo veliko nevrijeme. U nezapamćenoj katastrofi i poplavama koje su uslijedile, nekoliko osoba je poginulo, nastala je nesagledljiva materijalna šteta, uništeni su domovi i ogroman dio putne infrastrukture. Tim Federalne uprave civilne zaštite s teškim mašinama je otišao pomoći. Sa teškog slovenačkog terena za program N1 javio se Hamdo Velić, oficir za vezu FUCZ, naglasivši da, usprkos iskustvima, nikada nije svjedočio ovako teškoj situaciji prouzrokovanoj nevremenom i poplavama.

Velić se trenutno nalazi u općini Rečica ob Savinji.

“Stanje je izuzetno haotično, naročito jer je dosta putne komunikacije u prekidu. Dosta firmi je poplavljeno, industrijska zona je ovdje sva poplavljena, kao i dosta kuća, te pomoćnih objekata”, govori Velić na početku javljanja.

Pogledajte katastrofalno stanje na pojedinim putevima u Sloveniji

Bh. spasitelji rade, uz tešku mehanizaciju, kako bi se sve mjesta ponovo spojila na putnu komunikaciju.

Rijeke se povlače, no najveći problem su trenutno klizišta. Na njima rade i bh. spasitelji. Kako navodi Velić u javljanju za N1, velikom broju kuća su potkopani temelji, pa je za dobar dio stanovništva i dalje upitno da li će se moći vratiti i ostati u svojim domovima.

“Saniramo koliko možemo, ali je teško, nevjerovatno je koliki je bio naplavni dio te rijeke, ovo prvi put vidim i doživljavam, iako sam i u Sjevernoj Makedoniji bio kad je bilo poplavljeno. Što se tiče poplava – nikada nisam bio u većoj katastrofi. Rijeka se izlila na ogromno područje. Ovo mjesto se nalazi u kanjonu i rijeka se slila sa svih mjesta. Prava je sreća da nema više poginulih”, naglasio je bh. spasitelj.

Iako se radi o nezvaničnoj informaciji koju je dobio na terenu, Velić tvrdi kako je BiH poslala najveći broj teških mašina u pomoć susjednoj zemlji.

Za kraj poručuje – bićemo tu koliko god bude potrebno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!