Bh. stručnjak za sigurnost o atentatu na Trumpa: Ovo vidim kao napad na Bosnu i Hercegovinu

REUTERS/Brendan McDermid

Bivši američki predsjednik Donald Trump za dlaku je izbjegao smrt - ubica je smaknut, ubijena još jedna osoba, bivši predsjednik zahvalio Bogu što je živ. Je li bilo propusta tajne službe? Ovo, ali i mnoga druga pitanja koja su se pojavila analizirali smo sa bh. stručnjakom Nedžadom Korajlićem - koji je profesor na fakultetu za kriminalistiku kriminologiju i sigurnosne studije.

Korajlić za N1 ističe kako je sasvim izvjesno za očekivati da će o ovom slučaju nastajati brojne verzije u javnosti, poput onoga što se desilo 11. septembra 2001. godine.

Dodaje kako je jasno da su se desili propusti sigurnosnih službi.

“To se moglo vidjeti. Ne možete dopustiti da se ne pregledaju osobe na udaljenosti s kojih ima mogućnost snajperske paljbe. Da se neko popne na krov i slobodno djeluje na štićenu ličnost, to je nedopustivo. Antisnajperske jedinice su ga uočile, ali morat će se definisati zašto su tako sporo djelovale”, rekao je.

Dodaje kako ga brine napad, jer ujedno predstavlja i napad na iskrene prijatelje Bosne i Hercegovine.

“Ja to doživljavam kao napad na Bosnu i Hercegovinu. Mislim da će to imati svoje reperkusije i u narednom periodu. Ne bih volio da Amerika ima ishitrenu reakciju, bez detaljne istrage”, naglasio je.

Naglašava i to kako je jasno da mladi ljudi moraju ispoljavati svoju buntovnost, ali isključivo kroz retoriku, nikako nasilje.

Atentator upotrijebio poznatu američku pušku AR 15 koju je nabavio njegov otac, a u kući je pronađen i eksploziv. Korajlić očekuje da će daljnji pretresi i istraga otkriti dodatne konekcije.

“Biće sigurno podataka koji će nas dovesti do cilja. Vrlo bitno je sada utvrditi motiv i shvatiti da li je samostalni čin ili pod nečijim nagovorom. Ovdje ne možemo posmatrati samo demokrate i republikance, ovdje moramo uzeti u obzir i mogućnost trećih zemalja koje su mogle utjecati na ovakvo ponašanje. Bilo bi najbolje da je to samo čin ovog jednog čovjeka”, istakao je Korajlić.

Pribojava se da će ovo biti okidač za novi val nasilja, ne samo u SAD-u, nego cijelom svijetu. Stava je da bi slučaj mogao podići stepen Trumpove popularnosti, ali i da su američki glasači često nepredvidivi i neodlučni do zadnjega trenutka.

O tome šta bi eventualna Trumpova pobjeda značila za snagu NATO-a, ali i o drugim temama poput naoružavanja bh. susjeda – opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare