Bh. umjetnik koji je tražio stručnu pomoć: Budite hrabri, skinite crninu sa srca

Vijesti 20. maj 202316:46 2 komentara
N1

Bosanskohercegovački mladi umjetnik Armin Lihić je nedavno na Festivalu za mlade promovisao kratki film koji tematizira problem mentalnog zdravlja. U emotivnoj ispovijesti za N1 istakao je da se radi o autobiografskom filmu u kojem je ispričao svoje iskustvo saradnje sa stručnim licima koji su mu, kako kaže, pomogli da skine crninu sa srca i mozga.

Na početku nam je ispričao šta navedeni autobiografski film sadrži odnosno koja životna iskustva su ga potaknula da potraži stručnu pomoć.

“Razlog zbog kojeg sam se odlučio potražiti stručnu pomoć je bila kriza identiteta i neke stvari kroz koje sam prošao u prošlosti. To je u meni prouzrokovalo neku vrstu nestabilnosti i depresije, zbog čega sam morao potražiti stručnu pomoć kako bih se osjećao zadovoljnije i gledao na život sasvim drugim očima. Nakon svih seansi koje sam prošao, osjećam se odlično, kao da sam ponovno rođen. Jer sam našao nekoga kome mogu reći sve što me muči i ko mi je pomogao da skinem svu crninu sa svog srca i mozga, a to je psihoterapeut i psiholog. Danas rado savjetujem sve ljude iz svog okruženja da poduzmu taj korak”, kazao je Lihić za N1.

N1

“Mentalno zdravlje tabu tema”

I sam je svjestan kaže Armin da je mentalno zdravlje, odnosno briga o istom tabu tema.

“Najveći problem našeg društva je nedostatak edukacije o ovoj temi. Veliki procenat našeg stanovništva ne zna razliku između psihijatra, psihologa i psihoterapeuta, već sve to svrstavaju u jedno”, navodi Lihić.

Armin Lihić/FB

S obzirom na to da je jako mlad i da ima 21 godinu, ispričao nam je zašto smatra da je za mlade ljude bitna briga o mentalnom zdravlju.

“Kod moje generacije je važnost mentalnog zdravlja zaista bitna. Sve počinje od naše psihe. Ako naša psiha nije čista, to se svakodnevno ispoljava. Mnogi mladi ne cijene svoje mentalno zdravlje i dozvoljavaju banalnim stvarima da utiču na njihovu psihu, te se tako puno negativne energije nakuplja. Uz to, ne dijele svoje muke s drugima, pa u svojim glavama umisle da je sve crno i upropaste svoj život”, navodi Lihić.

N1

Kako umjetnost može ukazati na važnost mentalnog zdravlja?

Arminove fotografije izazivaju mnogo pažnje, kroz koju, kako nam je kazao želi ukazati na mnogo toga.

“Umjetnost itekako može ukazati na važnost brige o mentalnom zdravlju. I ne samo to, nego može ukazati i na mnoge druge probleme. Ja kao fotograf se trudim kroz fotografiju pričati o mnogim problemima današnjice, kao što su mentalno zdravlje, ovisnost o tehnologiji, nasilje nad ženama…”, naveo je Lihić.

Vezane vijesti

Odlazak mladih van BiH

Mnogi mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Armin kaže da razmišlja da master studiji upiše negdje izvan granica BiH. Za njega prije traženja sreće i boljeg sutra negdje drugo, prvo treba iskoristi sve mogućnosti i šanse u svojoj domovini.

“Mladi često kao problem naglašavaju ekonomsku i političku situaciju kao razlog odlaska. To je postao standardan izgovor i, kako bi se reklo, prazna priča. Da bismo razmišljali o odlasku, prvenstveno trebamo istražiti svoju zemlju i iskoristiti svaku priliku u njoj, pa tek onda, ako se osjećamo razočaranim, tražiti svoj put negdje drugdje u svijetu. Ako se desi da napustim trajno matičnu zemlju, uvijek ću govoriti i predstavljati je na najbolji mogući način. Ova zemlja mi je ipak pružila mnogo šansi i prilika”, istakao je Lihić.

S obzirom na to da smo nedavno, naročito u Goraždu svjedočili nizu samoubistava, Armin je poručio da ukoliko se osjećate loše u svojoj koži ili imate probleme koji vas muče, potražite stručnu pomoć.

“Nemojte se nikad bojati šta će okolina reći, jer niko nije u vašoj koži i niko ne zna, osim vas samih, s čim se vi borite. Budite hrabri i znajte da postoji izlaz iz svake situacije”, poručio je Lihić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare