BHRT: Nema opravdanja za prijetnje našim novinarima

Vijesti 13. jun 202114:31 > 14:393 komentara
BHRT (N1)

"Kolegama novinarima BHRT upućene su prijetnje na društvenim mrežama za koje nema nikavog opravdanja i koje najoštrije osuđujemo. Pogotovo jer je rukovodstvo BHRT-a preuzelo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje kršenja uređivačkih načela. Sloboda govora nije i ne može biti alibi za govor mržnje", saopšteno je u reakciji iz BHRT-a.

Naime, u petak je u vijestima u 14 sati na BHT1 za Armiju Republike Bosne i Hercegovine rečeno da je “takozvana”. Sporno izvještavanje se desilo tokom vijesti u vezi sa prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ratnih zločina u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Ubrzo su uslijedile reakcije i prijetnje na društvenim mrežama. Iz BHRT-a su kazali kako prijetnje novinarima “nisu i ne mogu biti sloboda govora”.

BHRT: Utvrditi odgovornost za propust

Podsjećamo, iz ove kuće ranije je saopšteno kako je “došlo do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine ‘takozvanom'”.

“S obzirom na to da se radi o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a, generalni direktor Belmin Karamehmedović dao je nalog direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcioniraju u skladu sa internim aktima BHRT-a”, kazali su.

Istaknuli su da BHRT neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a.

Reagovali su i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida gdje su pozvali ovu medijsku kuću da se javno izvini.

“ARBiH nije ‘takozvana’ već regularna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz oružanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, jedan od tri puka baštini tradiciju ARBiH. Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona”, istaknuli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar