BHRT se ogradio od “manipulacije SRNA-e”, razmatra se obustava servisa

Vijesti 21. nov 202115:09 > 17:38 4 komentara
BHRT

Poslovodstvo BHRT-a danas se ogradilo od teksta agencije SRNA u kojem se, između ostalog, navodi kako je "...stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa". Iz BHRT su rekli i da će pokrenuti "postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust". Također, navedeno je kako će ova medijska kuća razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa agencije SRNA.

“Tekst koji je objavljen na portalu BHRT-a u vezi sa obilježavanjem 26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma novinar portala bhrt.ba prenio je sa agencije SRNA, u kojem je stajalo da je ‘…stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa’. S obzirom na to da se ne radi o istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena”, saopšteno je iz BHRT-a.

Najavljeno je kako će Poslovodstvo BHRT-a hitno, u skladu sa pravilnicima, pokrenuti odgovarajući postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust.

“Posebno naglašavamo da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije SRNA. Poslovodstvo BHRT-a, također će razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa ove novinske agencije”, saopšteno je iz državne medijske kuće.

Saopštenje SRNA-e

“Novinska agencija Republike Srpske – Srna stoji iza svake svoje emitovane vijesti i nikada se nije bavila radom bilo koje medijske kuće, pa tako ni BHRT-a”, saopšteno je iz SRNA-e.

Poručeno je kako ova agencija “nikada neće dozvoliti da bude dio brojnih obmana i falsifikata kojima se proteklih godina sa Javnog servisa BHRT, koji plaćaju i građani Republike Srpske, podgrijavala mržnja prema Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare