Biblioteka za slijepe u BiH pred zatvaranjem, država nije uložila nijednu marku

Vijesti 24. dec 202118:03 0 komentara

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini u ovoj godini nije dobila nijednu marku za finansiranje, a radnici su bez plata tri mjeseca. Ipak zbog svjesnosti o potrebi korisnika za uslugama ove institucije, ona i dalje preživljava i radi.

Jedinstvenoj instituciji u Bosni i Hercegovini koja već 50 godina slijepim i slabovidnim osobama omogućava korištenje bibliotetske građe, prijeti zatvaranje.

“Jedina državna biblioteka koja slijepim licima omogućava korištenje bibliotetske građe u njima dostupnim tehnikama, a to su Brajevo pismo, audio i digitalna tehnika i uvećani tisak, a da država Bosna i Hercegovina u 2021. godini nije izdvojila nijednu jedinu marku za redovnu djelatnost ove biblioteke pa čak niti za programske aktivnosti”, kazao je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini.

Uposlenici ove ustanove, posljednja tri mjeseca nisu primili platu. I oni nažalost dijele sudbinu sa šest institucija kulture kojima nije riješen pravni status.

“Najveći problem jeste što ova biblioteka nije stanovnik nijednog jedinog budžeta u državi Bosni i Hercegovini. Ova biblioteka, kao i drugih šest institucija kulture od značaja za državu BiH nemaju status budžetskih korisnika i isključivo se sufinansiraju po javnim pozivima”, dodaje Pleh.

“I ova ustanova, i mnoge druge, to je jedan teški maraton ove uprave i uposlenika koji naravno imaju svoje porodice i koji kroz taj teški maraton već godinama pokušavaju”, rekao je Armin Omerović, glumac.

Čitanjem, glasom i emocijom društveno odgovorne osobe, na obostrano zadovoljstvo pružaju korisnicima Biblioteke za slijepe i slabovdine osobe, neprocjenjivu pomoć – jer je njima knjiga jedini prozor u svijet.

“Nisam ni znala koliko će to zapravo koristiti meni, koliko ću zapravo pomoći sebi i koliko će mi to iskustvo značiti u mom glumačkom razvoju. Jako mi je bilo impresivno način na koji pristupaju snimanju i koliko su profesionalni”, navela je Hana Zrno, glumica.

“Posebno se osjećam kada radim ovo, to radim sa punim duhom i entuzijazmom jer želim da sve ono što pročitam ovdje u pisanoj formi to pretočim glasovno”, zaključio je glumac Omerović.

No, nadležni nemaju sluha jer ova jedinstvena institucija koja ima 1.348 korisnika, ne naplaćuje svoje usluge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!