Bieber: BiH je sve bliže turskom scenariju, EU i političari glume da žele eurointegracije

Vijesti 23. okt 202420:41 0 komentara
N1

"Evropska unija ne šalje konkretnu poruku da je spremna da primi sve zemlje Zapadnog Blakana zajedno u EU, iako se to prije 10 godina spominjala kao budućnosti. Sada imamo pesimističniji scenarij - da će zemlje Zapadnog Balkana izgledati više kao Turska u smislu zemlje koja je van EU, postoji zvanični proces pregovaranja, ali svi znaju da je mrtav i simboličan", rekao je u Pressingu Florian Bieber, ekspert za Zapadni Balkan, univerzitetski profesor i koordinator Savjetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici.

Hoće li nas Evropa sad, ikad ili nikad – malo Morgen kako ste rekli?

Balkan je Evropa on jeste u Evropi, pitanje je Evropska unija. Bitno je jer se miješa to. Budućnost u EU treba da bude jasan cilj i za EU i zemlje Zapadnog Balkan.To je jedina realna šansa za zemlje i ljude koji žive ovdje. Pitanje je kada će to biti. I pitanje je li taj termin realan. Meni se čini da to treba da bude što prije. Zemlje Zapadnog Blakan čekaju više od 20 godina. U Solunu je dato obećanje.

Bilo je govora o 2014. godini da uđemo u EU, ali prošlo je 10 godina od troga. Mi se ne mičemo. Vi ste tada govorili o scenarijima – da se ništa neće desiti, da se desi neki novi prasak i svi uđemo zajedno  – kojem smo scenariju bliže?

Najoptimisitčniji scenarij “bing bang” za članstov u EU svih zemalja zajedno nije realan. Ne vidimo poruku EU da je spremna sve zemlje zajedno primiti.  Sada imamo pesimističniji scenarij – da će zemlje Zapadnog Balkana izgledati više kao Turska u smislu zemlje koja je van EU, postoji zvanični proces pregovaranja, ali svi znaju da je mrtav i simboličan. Nažalost, mislim da smo bliže tom. Scenario gdje ne znamo kada će biti i da li će biti. To dovodi do frustracije građana.

Koliko je ta 2030. koja se znala pominjati kao godina potencijalnog šireanja EU realna?

Mislim da datum ima smisla samo ako je u kontekstu konrektnog putokaza kako doći do cilja. Ako se kaže samo godina, onda nema posljedica. Prvo – da li je EU spremna primiti nove čalnice? Nismo dobili jasan signal. Ta poruka nama treba da se kaže da ako zemlje Zapadnog Balkana budu spremne, da je i EU spremna da ih primi. Ako zemlje žele da budu članice EU, treba biti jasno šta trebaju uraditi i do kojeg datuma. Ja bih volio da bude 2030. čak i ranije, ali nije relano za sve zemlje regiona. Ima nekoliko zemalja koje su spremije ranije npr. Crna Gora, poneakd se govori o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. To možda do kraja ove decenije, ali za BiH, Srbiju i Kosovo je to komplikovanije.

BiH je nekada bila lider u evorpskom vozu, sada svima gleda u leđa? Političare briga, posljedica nemaju. Ima li izlaza?

Treba vršiti pritisak na političare s dvije strane da se promijeni ta politika – EU s jedne strane da vrši pritisak da rade svoj posao i treba pritisak građana. Ako politička elita funkcioniše samo kada osjeti pritisak, ako budu u sendviču EU-građani i osjete da nemaju drugi izbor, onda to treba jer u suprtonom neće raditi.

Da li svi foliraju? Političari koji se pretvaraju da žele u EU, EU koja se pretvara da nas želi primiti i građani da to žele?

Mislim da su građani jedini koji ne foliraju i da svi građani u BiH i regionu žele u EU. To vidimo kroz činjenicu da je stotine hiljada njih otišlo u EU da rade. Nisu otišli samo zbog para. Žele da budu u nekoj zemlji gdje nema korupcije, ne moraju platiti mito da bi dobili najosnovniju uslugu na koju imaju pravo i ne budu pod pritiskom da moraju glasati za jednu poliitčku stranku. Problem je da politička elita i EU ponekad glume kao da žele taj proces, ali to je nažalost nekada predstava.

Zašto iz EU ne kažu nećemo vas, a domaći političari kažu nećemo u EU. Evo Dodik kaže odosmo u BRIKS?

Političari to kažu jer znaju da građani žele u EU. Da kažu da nećemo u EU već u BRIKS ne bi dobili podršku. Što se tiče EU, mislim da ima dosta zemalja koje žele da zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU. Npr. Austrija, Njemačka, Italija i onda dosta drugih zemalja su sada više neutralne. Vide geopolitičke i ekonomske prednosti. Npr Francuska. Puno njih to i ne inetersuje. Ne znači da su protiv. Nizozemska i Danska su jako skeptične, ali ni one nisu protiv nego traže da uslovi budu strogi. Prema mom mišljenju su prestrogi. Ta gluma je više da ima veliki broj zemalja koje imaju druge prioritete. Puno je teže odbiti ako imamo politčku elitu koja radi i kaže mi hoćemo, kuca na vrata.

Šta je s blokom istočnih zemalja i izjavom Orbana da je problem eurointegracija to što ovdje živi dva miliona muslimana?

On ima antiislmsko opredjeljenje i podržava Srbiju koja krši najosnovnije principe demokratije Ali mislim da to nije stav EU. Kada gledamo Austriju, građani su najbolje raspoloženi za članstvo BiH. Zato što su upoznali dosta bh. građana koji su se presili 90-ih i koji su sada na raznim pozicijama. I znaju da su dobri prijatelji. Čak i ako pitate najskeptičnijeg građana oni nemaju taj problem kao Orban. Esktremne anitiislamske stranke nisu na vlasti u drugim zremalja, sem u Mađarskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!