Bieber: Da je Trump predsjednik, plan iz non-papera bi možda imao podršku

Vijesti 23. apr 202113:18 > 14:00 3 komentara

Gost Newsrooma bio je Florian Bieber, politolog, profesor na Univerzitetu u Gracu, s kojim smo razgovarali o navodnom slovenačkom non-paperu koji je uzburkao javnost u Bosni i Hercegovini.

“Poruka non-papera je jasna. To je poruka koja odbacuje konsenzus evropske zemlje prema Zapadnom Balkanu, da se poštuju postojeće granice, da se ne kreiraju etničke države, i sve je to bila dominanta politike još od početka ‘90-ih godina i mislim da nema nijedan razlog da se predloži stvaranje etničke granice, jer je to jako opasno kao poruka. Najbitnije je da se uzme u obzir da to nije realan prijedlog nego probni balon, da se vidi da li je to izvodljivo. Više mi izgleda kao proba nego kao prijedlog“, rekao je.

Cijela ideja non-papera je da nije zvaničan dokument i to je samo kao ideja“, kazao je.

Bieber je naveo i da zbog sadržaja ovog navodnog non-papera treba da bude jasna reakcija iz Evropske unije, da se kaže otvoreno da takva vrsta prijedloga nije prihvatljiva.

Tako opasne ideje i ruše države u regionu. To je papir koji predlaže da neće biti BiH kao države više i stvara gomile probleme. Tako je opasan da bi bilo poželjno da zvaničnici EU otvoreno kažu, ne samo da odbiju sadržaj, već da konkretno kažu da je neprihvatljiva ideja, opasna i da se ne bi trebalo razgovarati o tome. Nadam se da ćemo dobiti jasan stav ako stvarno taj papir postoji u tom smislu“, istakao je.

Ovaj profesor je za N1 naglasio i da postoji Dejtonski sporazum koji jasno definira stvari, da se ne mogu promijeniti granice, i ako se promijene granice, treba saglasnost sa svih strana.

Ne vidim spremnost bitnih akteri u Evropi i Americi da idu u tom pravcu jer to tako otvara niz pitanja koja nisu rješiva na jednostavan način. Nemoguća i nepoželjna misija. Čak kad je bila priča oko promjene granice između Kosova i Srbije, to je tada bilo manje problematično zato što je ideja bila da bude saglasnost obje strane da bude promjene granica. Njemačka je tada bila jako protiv jer to dovodi do niza problematičnih pitanja i moramo da podsjetimo da nema više Trumpa sa američke strane. Ako bi i dalje bio Trump predsjednik u Americi, međunarodni okvir bi bio puno gori i taj plan bi možda i imao podršku od Amerike“, kazao je između ostalog Bieber za N1.

Naglasio je i da ovaj non-paper ide u korist svim vladajućim strankama u Bosni i Hercegovini.

Neki glume da mogu da odbrane teritorijalni integritet BiH a drugi koriste taj non-paper kao ohrabrenje za njihove politike podjele i nove granice. To je tužan ciklus u BiH da se stalno ponavljaju priče koje ne poboljšavaju život građana i da se obrati pažnja na neku temu za koju nema rješenja i da se ne govori o bitnim pitanjima kao što je Covid, ekonomija, dugoročni razvoj… i svi to koriste za svoje svrhe umjesto da kažu non-paper je loša poruka, idemo dalje. Treba da bude jasan signal da nije prihvatljiv, ali idemo dalje – bavimo se bitnijim pitanjima“, kazao je.

Problem je vladajuće elite da to koriste za svoje interese, ali interpretacija je nešto što pogoršava odnose i smanjuje prostor za zajednički stav prema budućnosti ove zemlje. Dodik kaže svi žele da unište RS – što je nerealno – pa onda o kraju BiH, ali ipak su to prazne priče. Taj non-paper nije zvaničan stav i Slovenija nije zvanično prihvatila. Cijela ideja da je to skriveno i da niko nije priznao jasno kaže da nema podršku unutar EU“, komentarisao je.

Postoje politički sukobi i zloupotrebe u BiH, kao što je slučaj i sa tim non-paperom i negativne su, ali nije to samo u BiH nego i u regionu. Kad vidimo izjave političara, Dodik stalno diže tenzije, Vučić ne toliko – to je igra. Pokušaj da se ostane na vlasti. To su sve politike koje se koriste – nacionalizam i tenzije – za sopstveni interes i to je za BiH jako loše. Lakše govoriti o non-paperu, ratu, trećem entitetu nego da se govori o onome što je najbitnije za građane, a oni nemaju na ta pitanja odgovore“, naglasio je Bieber u emisiji Newsroom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare