Bieber: EU ne vidi muslimane iz BiH kao problem, to je samo Orbanov stav

Vijesti 24. okt 202407:20 0 komentara
N1

Florian Bieber, ekspert za Zapadni Balkan, univerzitetski profesor i koordinator Savjetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici, kazao jeu Pressingu kako činjenica da u Bosni i Hercegovini živi veliki broj muslimana ne predstavlja problem niti prepreku za ulazak BiH u Evropsku uniju. Naglasio je kako taj problem ima isključivo Orban, ali smatra da ni on ne bi pravio problem kada bi se došlo do samog kraja procesa.

Šta je s blokom istočnih zemalja i izjavom Orbana da je problem eurointegracija to što ovdje živi dva miliona muslimana?

On ima antiislamsko opredjeljenje i podržava članstvo Srbije koja krši najosnovnije principe demokratije pod vođstvom Vučića. Ali mislim da to nije stav EU. Kada gledamo Austriju, gdje postoji dosta skepse prema članstvu zemalja Zapadnog Blakana, građani Austrije su najbolje raspoloženi za članstvo BiH. Zato što su upoznali dosta bh. građana koji su se presili 90-ih i koji su sada na raznim pozicijama. I znaju da su oni dobri prijatelji. Upoznavanje je jako bitno. Čak i ako pitate najskeptičnije građane oni nemaju taj problem kao Orban. Orban je problem jer svaka od 27 zemalja može blokirati put, ali ne vjerujem da će od njega da ovisi taj put.

EU ne smatra to problemom?

Ne, osim ako dođe ekstremna desnica na vlast kao što je u Francuskoj Le Pen, u Austriji FPO, u Njemačkoj AFD. Oni su antiislamske i bile bi mega prepreka, ali nisu na vlasti kao u Mađarskoj. Možda imaju predrasude o islamu, ali u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, koji su upoznali ljude iz BiH, tu prave razliku, koja možda nije fer, između islama na Balkanu i Istoku. To nije razlog što je proces komplikovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!