BiH dobila 303 miliona eura pomoći iz EU fondova

Vijesti 04. jul 202312:08 1 komentar
F.Z./N1

Novi paket finansijske pomoći Evropske unije namijenjene zapadnom Balkanu u slučaju BiH biće dostupan odmah te Bosna i Hercegovina sada ima na raspolaganju dodatna 303 miliona eura za četiri važna infrastrukturna projekta, potvrdili su iz Delegacije EU u Sarajevu.

Paket koji je odobren 30. juna podrazumijeva 2.1 milijardu eura namijenjenu provedbi 14 infrastrukturnih projekata država zapadnog Balkana od čega je 528 miliona eura bespovratnih sredstava EU.

To je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan, a evropski povjerenik Oliver Varhely je istaknuo kako je novi investicijski ciklus jasna poruka državama regije da je njihova budućnost u EU, podsjećaju u saopštenju.

Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu su namijenjena 303 miliona eura za četiri značajna projekta koji trebaju osigurati bolju saobraćajnu povezanost, čistu energiju i zaštitu okoliša.

Četiri projekta koja će u BiH sufinansirati EU vrijedna su ukupno 788 miliona eura, a riječ je o dovršetku gradnje autoceste na koridoru V c na dijelu koji prolazi kroz Federaciju BiH, poboljšanju sistema vodosnadbijevanje na području Sarajeva te sanaciji crpna hidroelektrane “Čapljina” kako bi se osigurao njen nesmetani rad u narednih 15 godina.

U najavama finansiranja za sada nema projekata koji bi se izvodili na teritoriju Republike Srpske Entitet je već duže vrijeme pod “tihim” finansijskim sankcijama međunarodne zajednice zbog postupaka entitetskih vlasti kojima se destabilizira ustavni poredak i dovodi u pitanje funkcioniranje Daytonskog sporazuma.

Vlada RS zbog toga se mora zaduživati na burzama prodajom obveznica po nepovoljnim uslovima, odnosno uz plaćanje visokih kamata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare