BiH – između Daytona i Evrope: Ko zagovara ostanak, a ko odlazak OHR-a?

Vijesti 16. jun 202420:46 0 komentara

Ko zagovara ostanak, a ko odlazak OHR-a? Buru u javnosti potaknula je informacija o smanjenju ovlasti ureda visokog predstavnika, što bi razmatralo Vijeće za provedbu mira sljedeće sedmice. No, glavno je pitanje mogu li domaći političari samostalno preuzeti odgovornost za budućnost zemlje, a ne mogu se dogovoriti ni o budžetu. BiH - između Daytona i Evrope.

Zvaničnih potvrda iz diplomatskih izvora nema. No, medijska scena bruji o navodnoj francuskoj ofanzivi za smanjenje ovlasti OHR-a. Visoki predstavnik Christian Schmidt, takve objave demantuje. Ipak takav razvoj događaja najviše bi koristio političarima iz Republike Srpske. U prvom redu SNSD-u. Protiv manjih ovlasti OHR-a, nije ni opozicija.

“Smatrali smo davno da zrelost zemlje u kojoj živimo se upravo mjeri time da li je OHR tu ili nije. Ja mislim da institucije vlasti i Republike Srpske i zajedničke institucije odgovornim radom ustvari treba da daju poruku da je prošlo vrijeme OHR-a, i bilo koje vrste međunarodnog protektorata”, kaže Milan Milićević, predsjednik SDS-a.

Koalicija bez sastanka, država bez budžeta

Istovremeno, zabrinutost zbog eventualnog slabljenja OHR-a, izrazio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

“Pokušaji relativiziranja i ograničavanja uloge visokih predstavnika snažno podsjećaju na ponašanje evropske zajednice početkom devedesetih“, napisao je Suljagić na mreži X. Uslijedila je i reakcija stranaka Trojke.

“Pozivamo sve činitelje internacionalnog poretka, a naročito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikulišu poruke nedvosmislene podrške OHR-u. U trenutnim okolnostima, presudno je da precizno identifikuju i prepoznaju sve one koji doprinose EU putu države, kao i one koji usporavaju i sprečavaju dalji razvoj države i destabilizuju prilike u zemlji i regiji”, naveli su iz Trojke.

Mnoga pak otvorena pitanja opterećuju bh. političku scenu. Lideri državne koalicije dugo bez susreta. A država bez budžeta. Ispaštaju mnogi.

“Naravno, neusvajanje budžeta ima štetne posljedice za bilo koje ministarstvo, bilo koju instituciju, koja se finansira iz budžeta, pa tako i na Oružane snage, prije svega na njihovo funkcioniranje, javne nabavke. Kada je u pitanju modernizacija Oružanih snaga, ni ovaj budžet nažalost nema ništa s tim”, kaže Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Zastoj i na putu EU

Milorad Dodik je pak novi susret kolacije uvjetovao smjenama Elmedina Konakovića, Zlatka Lagumdžije kao i Denisa Bećirovića. Razlog tome je Rezolucija o genocidu u Srebrenici. No, Dodikovi zahtjevi već ranije su ocijenjeni kao populistički i neosnovani.

“Ići ćemo i u Mostar ako sastanka bude, da li će Dodik doći ili neće, to je njegovo pravo, mi ćemo doći zato što su pred nama prilike koje bi bilo šteta propustiti. Naravno simbolično je to što Dodik nakon povrataka iz Moskve očigledno dobija nove naloge i nove naredbe”, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Iz SDA stava kako ni u kakvim smjenama, političkim igrama, neće učestvovati. Smatraju i kako unutar koalicije uopšte ne postoje problemi. Upućuju kritike na račun Trojke.

“Oni na svakom tom sastanku po jednu poziciju ili po jednu budžetsku stavku ustupe nažalost SNSD-u ili HDZ-u. Tako da i ovdje će biti slična stvar jer treba usvojiti državni budžet, treba krenuti u program reformi, s tim u vezi vlasti RS vrlo vješto koriste tu svoju poziciju kako bi dobili još koju koncesiju”, rekao je Edin Ramić, zastupnik SDA u PSBiH.

Na sastanak u Mostar, pozvao je, podsjetimo, lider HDZ-a Dragan Čović. Ključna tema, ako sastanka i bude, trabao bi biti upravo budžet. Inače, od dobijanja zelenog svjetla za otvaranje pregovora, bilježi se zastoj i na EU putu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!