“BiH matična zemlja Bošnjacima gdje god se oni nalazili, posebno u Sandžaku”

Vijesti 24. aug 202215:32 5 komentara
N1

Ministarica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boravila je u Novom Pazaru gdje je prisustvovala otvorenju Konzulata BiH. Sastala se s predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) kazavši da je ono "faktor objedinjavanja različitih partijskih interesa u kojima su Bošnjaci izrazili političku objedinjenost i participaciju".

Ona je poslije zajedničkog sastanka u tom nacionalnom organu kazala da je zajedništvo Bošnjaka posebno značajno jer ono nadjačava „političke grupacije i podjele“.

„To je značajno kako u njegovanju kulturne i vjerske pripadnosti, tako i u političkom objedinjavanju na ovim prostorima“, istakla je Turković.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić (BNV) je naglasila da je otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru važan korak u bilateralnim odnosima Srbije i BiH.

„To je vrlo važan historijski događaj za Bošnjake, s obzirom da je Bosna i Hercegovina matična zemlja Bošnjacima gdje gode se oni nalazili, a posebno nama u Sandžaku“, rekla je Curić.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i lokalne samouprave svečano su u utorak otvorili Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru.

Ovaj tekst je izmijenjen u odnosu na prvobitnu verziju s obzirom da se sticao dojam zbog fotografije da je izjavu “BiH matična zemlja Bošnjacima gdje god se oni nalazili, posebno u Sandžaku” dala ministrica Turković, a ne vijećnica Curić. Opširnije pogledajte u analizi Raskrinkavanje.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad