BiH može postati strateški centar Zapadnog Balkana?

Vijesti 27. mar 202319:11 0 komentara
N1

BiH bi mogla postati strateški centar Zapadnog Balkana. Rezultat bi to bio najava koje dolaze iz ministarstva odbrane, a u vezi sa osnivanjem Odbrambeno-sigurnosnog koledža u Sarajevu. Međutim, hoće li put do ove institucije voditi preko političkih blokada, kao i obično?

Ambiciozni projekat još jedan je pokazatelj zainteresovanosti Evropske unije za regiju Zapadnog Balkana, ocjenjuje dio bh. establišmenta. Na koledžu bi se školovale diplomate, vojni oficiri, te budući stručnjaci bezbjednosti. Sve zarad jačanja vojno-bezbjednosnog aspekta i uzdizanja BiH na rang razvijenih država.

O detaljima će se razgovarati naknadno, međutim, ono što bi moglo da se dogodi je da BiH postane strateški centar Zapadnog Balkana.

“Danas mi svoje oficire školujemo u drugim državama širom svijeta. SAD, Njemačka, Austrija, Turska, Srbija. Ovo što je pokrenula EU sa ovim ministarstvom, napravili bi jedan moderni koledž, gdje bi to bilo na najvišem rangu koledža EU”, izjavio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Dobra vijest je da bi projekat finansirala EU, ali svakako će za njegovo funkcionisanje biti potrebna i participacija državnog budžeta. A sve što se odlučuje na državnom nivou, tradicionalno, nailazi na političko spoticanje.

“Sad, kako će se to prihvatiti, s obzirom na političku situaciju koja je složena u BiH, to će se tek vidjeti. Očito je da će tu trebati mnogo vremena da se to uskladi, da će EU insistirati na tome i da će, za početak, pokriti sva sredstva”, naglasio je vojno-politički analitičar Đuro Kozar.

Dobrobit ovog projekta bila bi zavidna, ocjenjuju upućeni. U prvom redu, jer predstavlja vjetar u leđa za ispunjavanje obaveza BiH koje su potrebne za punopravno članstvo u EU.

“Dobijamo to kao poklon, finansijski, i što je možda najvažnije, centar će biti u Sarajevu, što je odličan znak podrške BiH. Tako da zaista ne vidim nijednog logičnog razloga da neko uspori to”, kaže bivši diplomata Draško Ačimović.

No, prema tradiciji u upravljanju državom, upravo se to i očekuje. Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović izjavio je da je za realizaciju ove ideje neophodna saglasnost Predsjedništva BiH, a potom da se pristupi i izmjeni Zakona o odbrani, za šta je potrebna saglasnost političkih aktera.

Detaljnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!