BiH obilježila 22. godišnjicu članstva u Vijeću Evrope: Imamo li razloga za slavlje?

Vijesti 12. maj 202419:50 0 komentara

Dok Evropa obilježava 75. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope, BiH slavi 22. godišnjicu članstva u ovoj najstarijoj evropskoj multilateralnoj organizaciji. No, koliko, zapravo, imamo razloga za slavlje? Dok se nosioci vlasti zaklinju u evropski put, ljudska prava konstantno se krše. Posebno to ilustruje presuda u predmetu Sejdić-Finci, koju institucije BiH ignorišu već gotovo 15 godina.

Podizanje bh. zastave u Strazburu prije nešto više od dvije decenije označilo je članstvo u Savjetu Evrope.

“Prvi integracijski korak Bosne i Hercegovine u grupu zemalja koje baštine vrijednosti, slobode, poštivanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, kao temeljnih vrijednosti koje se trebaju dublje ukorijeniti na prostoru jugoistoka Evrope”, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH.

Za državu u tranziciji bio je to trenutak od velikog značaja. U prvom redu, jer nam je omogućio pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

“Gdje su brojni građani BiH dokazali svoju diskriminaciju i gdje će odluke ovog suda, u svakom slučaju, definisati i budućnost BiH”., rekao je Saša Magazinović, predsjedavajući PSVE.

Međutim, sve ovo je ostalo samo slovo na papiru. Trend kršenja ljudskih prava u porastu je, kako u BiH, tako i u svijetu. Brojne presude donesene u korist građana, poput onih u vezi sa stambenim pitanjima, povratom imovine, diskriminacije osoba sa invaliditetom, te brojne druge, bh.institucije veoma često ne provode. Zbog toga se povećava i broj žalbi koji građane podnose instituciji Ombudsmana u BiH.

“Tu je problem dugotrajnosti čekanja prvostepene, pa zatim, drugostepene presude, a poseban je problem nerealizacija pravosudnih odluka. Nažalost, imamo probleme i kada imamo i kada govorimo i o svim drugim oblastima, od domena socio-ekonomskih prava, tu su i dalje naši nevidljivi građani, kao što su invalidi, djeca, ranjive kategorije”, rekla je Nives Jukić, ombudsman u BiH.

Od presuda koji se tiču ustavne komponente, najpoznatija se odnosi na diskriminaciju građana koji ne mogu biti izabrani na važne pozicije u institucijama, uključujući i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Ostaje mnogo toga da se uradi. Ponekad se pitam da li su svi u predstojećim pregovorima shvatili da je ovo težak posao koji treba obaviti, počevši od Sejdić-Finci i drugih slučajeva. Uradimo to konstruktivno, u smislu naroda i nediskriminacije. Ja sam optimista, jer pogledajte, 1946, ko bi mogao biti optimista nakon katastrofe Drugog svjetskog rata?”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

ma li mjesta optimizmu? Dok se nadležnu zaklinju u evropski put, Ustavni sud, koji bi trebalo da rješava probleme građana, blokiran.

“Zbog političke opstrukcije koje dovode, skoro, do potpune blokade Ustavnog suda, nemogućnosti rada Velikog vijeća, koje je odlučivalo o najvećem broju individualnih apelacija koje podnose građani. Dakle, najveći broj građana trpi”, rekla je Valerija Galić, predsjednik Ustavnog suda BiH.

A ne bi trebalo, posebno jer Savjet Evrope brojnim konvencijama garantuje njihova prava. Osim one koja reguliše ljudska prava, Istanbulska sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici. Venecijanska komisija reguliše ustavna i izborna pitanja i funkcioniranje demokratskih institucija, dok, na primjer, Moneyval, insistira na borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. O pojedinim institucijama, poput, upravo, ove posljednje, BiH je naučila na teži način, nakon što je bila predmet mogućih sankcija.

“Moneyval smo uspješno riješili. Imamo sada jedan problem koji se upravo rješava, a to je problem naše nezastupljenpsti u svim tim tijelima. Vrlo je lako zanemariti mnoge preporuke i mnoge stvari pet do 12, kao što smo imali s Moneyvalom, a nije nam se smjelo desiti”, rekla je Mia Karamehić-Abazović.

Usvajanjem preko 90 konvencija i pratećih protokola, BiH jeste prepoznata kao kooperativna članica Savjeta Evrope, no, ustavne i izborne reforme i dalje su neophoodne kako bi Ustav bio usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, posebno u slučaju presude u predmetu Sejdić-Finci, koju institucije BiH ignorišu već gotovo 15 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!