BiH ostvaruje istorijske prihode, a gdje su tu građani?

N1

Posljednji podaci o visini potrošačke korpe i prosječne plate pokazuju da četvoročlanoj porodici u BiH nedostaje 800 maraka da preživi mjesec.

Dolaze i praznici, pa bi se mogla ili željela potrošiti i koja marka više. Praznične želje su jedno, no kakve su mogućnosti?

Ekonomista Damir Miljević za Novi dan podsjeća da smo posljednjih godina svjesni rasta cijena u BiH, koje ne prati visina primanja. Način na koji se Balkan, a time i BiH uvijek snalazi je da se ljudi pokrivaju onoliko koliko su dugi. Odnosno, poznata je priča u BiH: Nije bitno koliko će gorivo poskupjeti, ako stalno sipate za 20 KM.

“To je naš način borbe sa poskupljenjem i raskorakom između prihoda i cijena. Suština je u tome da oni koji žele bolji život odlaze iz BiH. U tih zadnjih pet do deset godina vidljiv je taj egzodus radno sposobnog stanovništva”, kaže Miljević.

N1

Osnovno pitanje je zašto vlasti još nisu reagovale na način da se zaštiti standard građana. Iako se o tome stalno priča, nije napravljen nikakav ozbiljan ni konkretan potez u posljednje dvije godine, ocjenjuje Miljević.

“Ograničavanje cijena nije dobro, pogotovo kada govorimo o životnim namirnicama. Razlog je jednostavan – na taj način neće se postići ništa jer to znači ogromno administriranje i uvijek će se neko provući kroz to. Drugim riječima, možete ograničiti cijenu hljeba neke vrste i svi će početi da proizvode drugu vrstu hljeba kojem nije ograničena cijena. To ne vodi ničemu”, kategoričan je Miljević.

Način na koji bi cijene mogle da budu ograničene je kada bi BiH, odnosno dva entiteta, imali robne rezerve kojima se interveniše na tržištu.

“Jer ako vi iz robnih rezervi pustite na tržište ulje koje je daleko jeftinije od onoga koje se trenutno nudi u BiH, samim tim će doći do pada cijena. S druge strane, gotovo ništa nije urađeno na tome da se izvrši preraspodjela novca između građana i države. Cijelo vrijeme imamo da enormno rastu prihodi budžeta, a da se dio tog prihoda ne vraća građanima – kroz subvencije, povećanje plata i penzija”, kaže Miljević.

Zaključuje da će ove godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH skupiti 10 milijardi KM. Pošto budžetska potrošnja raste, postavlja se pitanje kako se taj dio novca ne preliva na građane? Vrijeme je, ocjenjuje, da država podijeli sudbinu svojih građana, malo se “stisne” i prepusti im dio sredstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare