BiH se pridružila vrijednom sporazumu: Mogu li građani očekivati bolje uslove u zdravstvu?

Vijesti 01. aug 202415:07 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Nakon što je Bosna i Hercegovina 23. jula i zvanično potpisala Sporazum o pridruživanju BiH programu EU4Health, dobila je priliku da unaprijedi zdravstvo i napravi značajan iskorak u tom sektoru. Time je našoj državi omogućen pristup finansijskim sredstvima od 5,3 milijarde eura koje je Evropska unija odobrila članicama Programa za period od 2021. do 2027. godine. Riječ o najvećem iznosu finansijskih sredstava u odnosu na sve prethodne cikluse zdravstvenih programa EU. Provjerili smo na koji način će se ovi novci iskoristiti te koliko će građani imati poboljšane zdravstvene usluge, prije svega kada je riječ o prevenciji bolesti i samim time efikasnosti u liječenju?

Iz Delegacije Evropske unije u BiH za N1 su pojasnili prije svega da, kada je riječ o sredstvima, nisu predviđeni konkretni finansijski iznosi za raspodjelu po pojedinačnim zemljama.

“Međutim, nadležni organi, zdravstvene organizacije i nevladine organizacije u BiH mogu dostaviti prijedloge za različite projekte vezane za zdravlje i koristiti sredstava kao i svaka druga zemlja EU-a nakon objave poziva na konkurentskoj osnovi počevši od ove godine. BiH već učestvuje u procesu konsultacija i prati rad upravljačke strukture EU4Health i Programskog odbora”, istakli su.

Prevencija kao glavni fokus programa

Kako kažu, glavni fokus programa EU4Health jeste prevencija bolesti, a sve kako bi se radilo na promociji javnog zdravlja te prevenciji bolesti poput raka.

“Predviđeno je da se proces uspostavljanja preventivnog sistema zdravstvene zaštite u BiH usmjerava na osnovu prijedloga resornih vlasti, u saradnji sa kolegama iz EU-a. Budući da BiH tek počinje pristupati fondovima EU-a u okviru EU4Health programa, ključno je da vlasti temeljito analiziraju stanje u oblasti zdravstva u zemlji, uključujući evaluaciju postojeće infrastrukture, procjenu mehanizama pružanja usluga, utvrđivanje nedostataka u uslugama i razumijevanje potreba”, pojasnili su iz EU.

Kada je riječ o segmentu prevencije spomenuli su još jedan program kroz koji EU već osigurava BiH. Radi se o “Podršci EU reformi zdravstvenog sektora u BiH” i u sklopu tog projekta su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 10 miliona eura.

“Cilj je kroz taj program unaprijediti preventivnu i primarnu zdravstvenu zaštitu. Projekat zajednički provode UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka, s ciljem unapređenja primarne zdravstvene zaštite i jačanja zdravstvenog sektora. Također pomaže u izradi politika za unapređenje zdravstvenih usluga djeci poput imunizacije, ranog rasta i razvoja, ishrane i mentalnog zdravlja. Ovakva kontinuirana podrška će pomoći vlastima da bolje razumiju potrebe zdravstvenog sektora i pripreme sveobuhvatne aplikacije za dalje finansiranje EU-a”, naglasili su.

MCP BiH: “Osnažiti zdravstveni sistem u korist građana”

Vraćajući se ponovo na projekt EU4Health istakli su da je potrebno da BiH u narednom periodu poduzme odgovarajuće korake.

“Potrebno je da izradi prijedloge projekata za rješavanje specifičnih izazova u zdravstvu u zemlji, u skladu sa ciljevima programa EU4Health, a što će maksimizirati potencijalne koristi finansijskih sredstava EU-a i osnažiti zdravstveni sistem zemlje u korist njenih građana”, naveli su iz EU.

Budući da je Ministarstvo civilnih poslova BiH direktno uključeno u ovaj projekt, pitali smo ih na koji način će nastojati poboljšati, prije svega, zdravstvene usluge građanima pogotovo kada je riječ o preventivi, a kako bi se u tom smislu maksimalno mogle iskoristiti pogodnosti koje ovaj projekt nudi?

“Kako bi se zaštitile osobe u osjetljivim situacijama, uključujući osobe koje pate od mentalnih bolesti te one koje imaju zarazne ili nezarazne bolesti i hronične bolesti ili su takvim bolestima najviše pogođene, Programom bi se trebala promovisati i djelovanja usmjerena na rješavanje i prevenciju kolateralnih učinaka zdravstvenih kriza na osobe koje pripadaju takvim ranjivim grupama i djelovanja kojima se poboljšava mentalno zdravlje”, rekli su iz nadležnog državnog ministarstva za N1.

Kada je riječ o preventivnim pregledima, mnogi stručnjaci su saglasni da su ona ključna u pravovremenom otkrivanju bolesti i njenom daljem liječenju.

Međutim, teorija je jedno, a praksa drugo. U BiH je preventivni pregled moguć najčešće u privatnom aranžamanu kada pojedinac koji želi brinuti o svom zdravlju dodatno plati doktora kako bi izbjegao dugo čekanje na termin u javnim zdravstvenim ustanovama ili bi jednostavno bio vraćen bez uputnice kući budući da nema nikakve simptome bolesti i da nije “materijal” za dalje preglede i dijagnostiku.

Ovakvih slučajeva bilježimo, nažalost, sve više pa na kraju dođemo do toga da građani za bolest saznaju u već poodmakloj fazi.

Pitajući konkretno na koji način će se ovakva situacija popraviti, iz Ministarstva smo dobili ne baš takav odgovor.

“Pružanje informacija pojedincima ima važnu ulogu u prevenciji bolesti i odgovoru na njih. Programom bi se stoga trebale podržati komunikacijske aktivnosti usmjerene na širu javnost ili na određene grupe osoba ili stručnjaka, u cilju promocije prevencije bolesti i promocije zdravog načina života, suzbijanja pogrešnih informacija i dezinformacija u pogledu prevencije, uzroka i liječenja bolesti, rješavanja problema neodlučnosti u vezi s vakcinisanjem i podrška naporima za jačanje altruističnog ponašanja, kao što su donacije organa i krvi, na način kojim se nadopunjuju nacionalne kampanje o tim pitanjima. Nezarazne bolesti često su rezultat kombinacije genetskih, fizioloških, okolišnih i bihevioralnih faktora. Nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, karcinom, psihičke bolesti, neurološki poremećaji, hronične bolesti respiratornog sistema i dijabetes, glavni su uzroci invaliditeta, lošeg zdravlja i ranijeg penzionisanja iz zdravstvenih razloga te prerane smrti u Uniji i uzrokuju znatne socijalne i ekonomske posljedice. Kako bi se smanjio uticaj nezaraznih bolesti na pojedince i društvo u Uniji i ostvario cilj održivog razvoja br. 3 UN-ova Programa 2030., smanjila prerana smrtnost od nezaraznih bolesti za jednu trećinu, nužno je u svim relevantnim sektorima osigurati integrisani odgovor usmjeren na promociju zdravlja i prevenciju bolesti”, naveli su.

Smatraju da bi trebao biti fokus na poboljšanju psihičkog zdravlja tokom cijelog životnog vijeka pojedinca.

“Bavljenjem faktorima rizika za zdravlje i odrednicama zdravlja, što bi takođe doprinijelo postizanju Cilja održivog razvoja 3 UN-ovog Programa 2030. Teret hroničnih bolesti značajan je u Uniji, a dobro je poznato da su u tom smislu prevencija i rano otkrivanje važni. Programom bi se trebala podržati djelovanja u tim područjima, kao i  razvoj posebnih smjernica Unije za prevenciju bolesti i upravljanje njima te bi se stoga trebalo nastojati smanjiti opterećenje država članica udruživanjem snaga kako bi se ostvarilo bolje i djelotvornije upravljanje hroničnim bolestima. Demografske promjene, posebno sve starije društvo, izazov su za održivost zdravstvenih sistema. Bolesti i poremećaji povezani sa starenjem, kao što je demencija, te invaliditet povezan sa starenjem, zahtijevaju posebnu pažnju”, mišljenja su u Ministarstvu.

Osim prevencije EU4Health predviđa i druge aktivnosti

Bitno je naglasiti da je EU4Health programom planirano još aktivnosti koje su uz promociju zdravlja i prevenciju bolesti grupisane u još tri grupe i to pripravnost za krize, digitalno zdravstvo te zdravstveni sistemi i radna snaga.

Kada je riječ o programu EU4Health, važno je istaći da je prilikom potpisivanja Sporazuma o njegovom pristupanju u Briselu, ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak poručila da je za nadležne u našoj državi ovo velika prilika da prije svega modernizuju i unaprijede zdravstveni sistem približavajući se evropskim standardima.

“Pristup evropskim fondovima i resursima omogućit će nam da brže odgovorimo na zdravstvene izazove, poboljšamo kvalitetu zdravstvenih usluga i osiguramo bolje zdravstvene uslove za sve u BiH. Pridruživanje Programu nije samo finansiranje. Radi se o jačanju saradnje i razmjeni najboljih praksi s drugim državama članicama EU-a, te je vrlo važno da se uključi što veći broj zdravstvenih institucija, kako bi postigli što veći uspjeh u korištenju mogućnosti koje nudi Program”, poručila je Bošnjak tom prilikom.

Značajan korak u unaprjeđenju zdravstva BiH: Potpisan EU4Health sporazum sa EU

Shodno navedenom i obećanom, nadamo se da će građani iz ove priče koji čekaju na preventivne preglede poboljšanjem zdravstvenog sistema, dobiti traženu uputnicu i termin u što kraćem roku kako bi se spriječile pojave simptoma te samim time i sama bolest.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!