BiH zemlja sa dvoje čelnika Vijeća ministara i neusaglašenim stavom na nastupima

Vijesti 17. jan 202319:40 1 komentar
N1/Arhiv

A 19. januara, u četvrtak na forumu u Davosu, koji je inače počeo danas, učestvovat će i BiH. Nije nas tamo bilo neko vrijeme, a ove godine predstavljat će nas predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto. Kakav će biti njen nastup, je li usaglašen, ili će i na njega uslijediti reakcije, poput onih na posjetu Briselu Denisa Bećirovića.

BiH je ponekad učestvovala na svjetskim međunarodnim forumima, ponekad nije. Usaglašenog stava obično nema, poput posljednjeg kada je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović bio u NATO-u i poručio kako će naša zemlja nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO, pa dobio kritiku iz Republike Srpske, da neće, jer se i oni pitaju.

Prilika da se BiH ponovo prikaže je Davos, Svjetski ekonomski forum na kojem će biti predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto.

“Godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma je upravo počeo u Davosu. Radujemo se razgovorima o raznim istaknutim pitanjima sa globalnim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu ove sedmice”, navedeno je u saopćenju.

Krišto bi trebala u četvrtak da bude na posebnoj sesiji koja nosi naziv “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“. Navodno će biti i bilateralnih susreta. Krišto je predsjedavajuća, ali nema još uvijek kabinet, koji u tehničkom mandatu ima Zoran Tegeltija. Zato šalju i jedno i drugo saopštenja.

No vratimo se našim nastupima. Odavno ih zajedno nisu imali članovi Predsjedništva, osim kada se govorilo o Z. Balkanu, a i tada su davali izjave svaki posebno. Imaju sada još jedan poziv.

Više u prilogu Slaviše Starčevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare