Bijedić: Uzaludan pokušaj pučista u Tuzlanskom kantonu

Vijesti 04. jan 202109:29 1 komentar
SD BIH

Grupa nezadovoljnih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona pokušala je posljednjeg dana prošle godine srušiti Ustavni poredak Federacije BiH, nelegalno zaposjesti Skupštinu i oboriti Vladu TK. To im, kao što je poznato, nije uspjelo, poručio je u reagovanju Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH.

“Nakon neuspjelog puča, grupa nezadovoljnih zastupnika iz reda SDP, SBB, PDA i Naše stranke pokušava uspostaviti parainstitucije – nekakvu krnju Skupštinu i birokratsku Vladu TK, bez ministara. Poturaju to pod frazom da u Tuzlanskom kantonu ‘djeluju dvije Skupštine i dvije Vlade TK'”, saopšteno je.

On je kazao da je “uzaludan i ovaj pokušaj pučista, jer građani znaju da postoji samo jedna Skupština i samo jedna Vlada TK”, one koje su legalno izabrane, uz poštovanje Ustava, zakona i svih legalnih procedura.

“Sve ostalo je nelegalno”, kazao je Bijedić u objavi na stranici stranke.

VEZANA VIJEST

On je poručio da postoji i inicijativa za smjenu legalne Vlade TK, ali je ona upitna, zbog pokrenute apelacije kod Ustavnog suda Federaije BiH – zbog narušavanja vitalnog nacionalnog interesa.

“Pučisti očigledno ne mare za Ustav, zakone i procedure, pa ne žele čekati da se okonča postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Zbog toga se služe prljavim trikovima, skrećući pažnju sa svojih nezakonitih pokušaja državnog udara i stvaranja paralelnih instirucija”, rekao je.

“Zbog antiustavnog i protuzakonitog djelovanja zastupnika SDP, SBB, PDA i Naše stranke već su nadležnim institucijama predate krivične prijave. Očekujemo od pravosudnih organa hitno postupanje i sankcioniranje pučista, kao i reakcije OHR-a, CIK-a i svih drugih nadležnih domaćih i međunarodnih institucija”, zaključio je Bijedić.

Podsjećamo, na pomenutoj sjednici nova većina, koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, smijenila je skupštinsko rukovodstvo i Vladu TK te imenovala novi saziv kantonalne vlade.

Ovakav način preuzimanja vlasti u TK Žarko Vujović ocijenio je kao napad na ustavni poredak, navodeći da je izvršen državni udar i da “nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo”.

Vujović je pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštvo da zaštiti kantonalne institucije, kao i visokog predstavnika na hitnu reakciju.

Nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare