Bijeg od stvarnosti u fascinantni prirodni biser nadomak Mostara (FOTO)

Vijesti 29. apr 202413:10 0 komentara
N1

Nadomak Mostara, uz obronke Prenja, krije se pravi mali biser Mostarska Bijela, kanjon krške rijeke Bijele. Avanturisti, ljubitelji prirode i planinarenja, ostat će oduševljeni ljepotom koju nudi ovo mjesto.

Lagana šetnja sa pauzama do fascinantne kanjonske pećine u kojoj se nalazi vodopad mogla bi trajati dva i po do tri sata, zavisno od kondicione spremnosti. I sav “umor”, ako ga uopšte osjetite do krajnje tačke, proći će, čim se smjestite uz rijeku na kojoj možete chillati, a potom i ući u pećinu i otkriti sve njene ljepote.

N1/Ulaz u pećinu

Staza je poprilično obilježena, ali za prvi put ili one koji aktivno ne planinare i ne snalaze se najbolje u prirodi, siguran izbor bi bilo odlazak sa planinarskim društvom. Čitavim putem uživat ćete u cvrkutanju ptica i žuboru rijeke Bijele koju ćete često morati preskakati, s kamena na kamen, zbog čega je prikladna obuća neizbiježna.

N1/Vjerni malinoa sa ekipom

S obzirom da se nalazi u Hercegovini, gdje su temperature visočije, planinari preporučuju odlazak u proljeće ili jesen. Svakako, krema sa zaštitnim faktorom je neophodna, jer veći dio puta nije prekriven hladom. Onaj najljepši, kroz šumu, posebno je fascinantan.

N1/Šuma=kiseonik

Usred šume naići ćete na ostatke kamene ograde, navodno iza koje je nekada bilo imanje porodice Lojpur koja je tu živjela početkom 20. stoljeća. U blizini je i nekoliko grobova, članova njihove porodice, sa ručno uklesanim slovima na kamenim krstovima.

N1/Grobovi u šumi porodice Lojpur

Petnestak minuta prije dolaska do vodopada, očarat će vas pogled i zasigurno tu morate napraviti pauzu, odmarajući na velikoj stijeni koju je priroda kao namjenski napravila za to. Zove se Kravlja pećina. Sjedeći na stijeni, oči će odmarati u pogledu na zelenu netaknutu šumu, a uši će uživati u pjesmi ptica.

N1/Pauza i prilika za fotkanje

Nastavite li dalje, dolazite do pećine u kojoj se nalazi vodopad. Neophodna je dodatna obuća. Duž čitave pećine, iz čijih pukotina izbija svjetlost, teče voda hladna kao led. Voda nije duboka, ali na jednom mjestu, nalazi se veliki kamen, da ga jednostavnije prođete, biće vam potrebna druga druga ruka kao pomoć.

N1/Stotinu metara duga kanjonska pećina

Vodopad, za kojeg je teško pronaći najljepši epitet, pada sa desetak metara, dok ga blago obasjava prirodna svjetlost koja izbija kroz uske pukotine stijena.

N1/Vodopad dug 10-ak metara

Po povratku, dok ste još pod utiskom, taj osjećaj možete podići na dodatni nivo, popevši se kroz puteljak na vidikovac sa kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Neretve u koju se i ulijeva Mostarska Bijela.

N1/Pogled sa vidikovca

Napisano, dok uživo ne vidite, zaista ne možete doživjeti, pa stoga, barem nakratko, kroz fotografije prođite ovim prirodnim čudom.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!