Bijeg od tropskih temperatura: Banjalučani spas potražili kraj hladnog Vrbasa

Vijesti 19. jun 202420:12 1 komentar
N1

Dok je na asfaltu tek poneki prolaznik, na banjalučkim plažama - druga slika. Bijeg od tropskih temperatura građani traže kraj ledenog Vrbasa. Pojedini, baš iz tog razloga, odaju i tajnu, još jednog bijega - ranijeg - sa posla.

U gradu je pusto. Kraj Vrbasa – krcato. Spas od vrućina brojni građani Banjaluke pronašli su na plaži Abacija. Tu srećemo i Gordanu. Na ležaljci, u hladu pod krošnjom, za nju odlazak na more, pored krajiške ljepotice, nije potreban.

“Vrbas isti kao more, juče smo bili na onoj drugoj plaži gore, znači nekada pomislim da ne treba ni ići”, kaže Gordana.

Da je kraj Vrbasa najljepše i najbolje, znaju starosjedioci. Pa za rashlađivanje, imaju i najbolje savjete.

“Pored Vrbasa uvijek ima zračnog strujanja i najljepše je sjesti uz sam Vrbas, ali u hlad. Nema te klime koja to može zamijeniti. Ovdje sam igrao karata pod jednim orahom prije 50 godina i bilo je neuredno, a sad je prekrasno”, kaže Banjalučanin.

Iako je za većinu, Vrbas hladan, poneko, ipak i zapliva. Kupanje, sunčanje, druženje i na Švedskoj plaži. Pored ledenog pića na stolu, kod pojedinih, su i društvene igre: “Igramo našu igru jamb, zabavljamo se, uživamo. Mi svakodnevno dolazimo, svaki dan dolazimo ovdje, ovdje je najljepša plaža i novija je i sad je sve sređeno, tako da je super, sad imamo i stolove.”

Pa tako, dok jedni trče da zauzmu stol sa klupama, ili mol kako bi se što više osunčali, drugi se, pak, hvataju hlada. Svako po svom guštu.

No, jedno je sigurno – za mnoge Vrbas je najbolji način rashlađivanja tokom vrelih ljetnih dana. Nove uređene plaže, dobro su im došle. Sve što je potrebno je kupaći, peškir, ali i dobro raspoloženje. Kakvo je i na plaži Vrućica. Plaža je to koja ima i ljekovitu mineralnu vodu. Ponekad je zbog toga i najposjećenija.

Da Vrbas generalno pomaže kada sunce prži, dokaz su krcate banjalučke plaže, pa i na radni dan. Paklene vrućine tek pristižu. No, 40 stepeni, lakše se podnosi na obali rijeke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare