Bišćani protiv pritvorske jedinice za migrante: Spremni smo sačuvati svoj grad!

Vijesti 12. apr 202315:03 0 komentara

U proteklom periodu svakodnevno se govori o potencijalnoj migrantskoj krizi u BiH, ali i pritvorskoj jedinici u kampu Lipa, readmisiji, i o nepoduzimanju nikakvih mjera bh. vlasti. Zvanične informacije govore da je trenutno situacija u vezi sa readmisijom migranata u Bihać u protekla dva dana mirna.

Prema nezavaničnim informacijama koje ima N1, danas je u pritvorsku jedinicu u migrantskom kampu Lipa stiglo još 20-ak migranata. Kako nam je rečeno jučer je zabilježeno nešto manji broj, dok  se sutra očekuje još jedna grupica od oko šest migranta.

Iz Službe za poslove sa strancima kažu da je to “kontinuiran proces” koji će trajati i koji se sprovodi od potpisivanja sporazuma o readmisiji između BiH i Hrvatske.

Građani, ali i lokalne vlasti zabrinuti su da zapravo pritvorska jedinica predstavlja svojevrsan zatvor za one migrante koji predstavljaju prijetnju. Između ostalih, i Evropi.

Adnan Habibija, ispred Gradskog odbora SDP-a za N1 kazao kako su građani u strahu da se ne ponovi scenarij iz 2017. godine.

“Imali smo tada proteste kako bi sačuvali sigurnost naših građana. Htjeli smo da sačuvamo našu djecu, turizam, privredu. Mi imamo iskustva sa migrantima, pogotovo kada je u pitanju najezda migranata. Sigurno je da ćemo znati se postaviti bolje nego ranije. Ranije nismo imali dogovor sa državnim vlastima. Razne scene su se doživljavale, pogotovo sa ministrima Selmom Cikotićem i Draganom Mektićem”, kazao je Habibija.

N1

Prisjetio se ranijih incidenata.

“Bakir Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH je nas koji nismo dali da se migranti vrate u Biru, nazvao “šačicom ljudi”. Mi smo se opet izborili za našu sigurnost. Kada sam bio u Gradskom vijeću mi jesmo donijeli odluku jer se moraju migranti negdje smjesti, ali ne u centar grada. Gdje to migrantski centar ima u centru nekog grada, nigdje. Ali to je u Bihaću bilo“, dodao je.

Habibija je kazao da kada je donesena odluka da se oformi migrantski centar “Lipa” da je planirano da tu bude do 1.500 migranata.

“Ali nije bilo riječi o tome da treba tu da budu neke pritvorske jedinice. Mi smo spremni da sačuvamo naš grad, mi nismo protiv ljudi. Imali smo veliki pritisak i naših institucija, ali i međunarodnih institucija. Nećemo dopustiti da se desi isti scenarij, da se nekontrolirano migranti dovode u Krajinu. To ne može. Tu se ne radi o nekim primopredajama u smislu preko nekih službi, to se radi preko nekih divljih prelaza. Nećemo prihvatiti nikakve pritvorske jedinice, za najgore migrante koji ne poštuju zakone. Njih je jako puno. Ne kažem da su svi isti”, istaknuo je Habibija.

Adnan Habibija je na kraju razgovora za N1 istaknuo kako lokalna zajednica nema mehanizam da se nosi sa ovim problemima te da država mora u punom kapacitetu stati iza Krajine.

“Državne vlasti moraju dati svoj maksimum. Sada treba djelovati i zauzeti konkretnije stavove kada je u pitanju Republika Hrvatska, ali i granica sa Srbijom”, kazao je Habibija.

Sutra će USK posjetiti i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji će se sastati sa predstavnicima kantonalne vlasti. Podsjećamo da je “stavljanje migrantske krize pod kontrolu” i jedan od 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni za članstvo u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!