Bivši delegat PSFBiH Jasenko Tufekčić priznao krivicu za prevaru u službi

Vijesti 29. nov 202213:14 2 komentara
N1

Bivši dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić potpisao je Sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo koje ga tereti za prevaru u službi i krivotvorenje službene isprave.

Tufekčić je naveo da je to uradio iz razloga nemogućnosti vođenja dugotrajnog, višegodišnjeg sudskog postupka kao i nemogućnosti da “slobodno govori u javnosti o korupciji i kriminalnu u federalnim institucijama”.

“Cijenu borbe za istinu i pravdu ne plaćaju samo ‘obični’ građani već i rijetki iz vlasti koji imaju hrabrosti da ukažu na korupciju i kriminal koje vode, u koje ubrajam i sebe. Svoju borbu za istinu i pravdu ja nastavljam bez obzira na cijenu, znajući da sam na pravom putu, svjestan da se sa rogatim teško bosti. Ovo je samo prvo poluvrijeme”, naveo je Tufekčić u izjavi za medije.

Podsjetimo, Jasenko Tufekčić tereti se da je od jula 2011. do aprila 2017. godine dok je bio delegat, ali i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke.

“Dakle, koristio je službeni automobil svoje političke stranke, a u naloge za službeno putovanje upisivao je da dolazi ličnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao svoj automobil, niti položen vozački ispit. Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio, jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prevoza već je koristio automobil stranke i za putne naloge koje je podnio parlamentu isplaćeno mu je oko 40 hiljada maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije BiH”, navodi se u optužnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare