Bivši ministar saobraćaja KS Mujo Fišo prvostepeno oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Vijesti 13. sep 202416:38 0 komentara
N1

Kantonalni sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu kojom je oslobodio bivšeg ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Muju Fišu, a koji je bio optužen da je zloupotrijebio položaj dok je obnašao tu funkciju.

Kantonalni sud u Tuzli donio je i javno objavio prvostepenu presudu u krivičnom predmetu protiv optuženih Muje Fiše, bivšeg ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Harisa Gušića, privremenog upravitelja u GRAS-u, Adnana Himzanije, predsjednika Sindikalne podružnice GRAS-a, Sanela Nezirića, advokata i edukatora za javne nabavke, te Amira Junuzovića, vlasnika i osnivača firme Junuzović kopex d.o.o. Lukavac, kojom su oslobođeni da su počinili krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prvostepenom presudom oni su oslobođeni da su u vremenskom periodu od maja do decembra 2017. godine u Tuzli i Sarajevu, nakon što je Himzanija Adnan, u svojstvu predsjednika Sindikalne podružnice KJKP “Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo iz sindikalnih sredstava od “Gradski i prigradski saobraćaj“ d.d. Tuzla, u vlasništvu Junuzović Amira, kupio 8 autobusa sa pogonom na CNG plin, Junuzović Amir i Mujo Fišo postigli dogovor da se daljnja kupovina autobusa za KJKP “Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo vrši isključivo od privrednih društava u vlasništvu Junuzović Amira uz izbjegavanje postupka javnih nabavki.

Istom presudom oslobođen je Mujo Fišo da je kao ministar saobraćaja u cilju ostvarenja prethodno dogovorenog kriminalnog plana pozvao da udruženju pristupe i drugi optuženi radi činjenja krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja na način da suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i poslovnim interesima kantonalnog JKP “Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo u postupku nabavke prevoznih sredstava za potrebe GRAS-a, svojim zajedničkim radnjama doprinesu da optuženi što efikasnije iskoristi svoja službena ovlaštenja, radi pribavljanja imovinske koristi privrednom društvu Junuzović Kopex d.o.o. Lukavac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!