Bivši sudija odbacio odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa udžbenikom istorije u RS

Vijesti 11. okt 202419:03 0 komentara
N1

Ustavni sud BiH stavio je privremenom mjerom van snage udžbenik iz istorije u RS po kojem se veličaju ratni zločinci. Mjera je na snazi do donošenja konačne odluke. Apelaciju je podnijelo 13 zastupnika Parlamenta Bosne i Hercegovine koji su zadovoljni izrečenom mjerom, za razliku od predstavnika resornog ministarstva u Republici Srpskoj.

“Tema 11 – Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat”, koja je dio nastavnog plana i programa za časove istorije za maturante u osnovnim školama ne treba biti izučavana. Na to navodi zaključak Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je primjenu spornog dijela nastavnog plana obustavio privremenom mjerom, jer bi, prema stavu ove institucije:

“Provođenje Pravilnika i Priloga u osporenom dijelu imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije.”

Uz napomenu da privremena mjera ne prejudicira odluku o meritumu zahtjeva koja će biti konačna, Ustavni sud je naznačio da bi izučavanje teme o proteklom ratu u Bosni i Hercegovini potencijalno moglo ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti. Za jednog od 13 apelanata ovakva odluka je očekivana.

Edin Ramić, poslanik SDA u PD PS BiH:

“Jasno je da Ustavni sud u konačnici treba povući jasnu liniju razgraničenja između retrogradnih politika i odluka koje su pretočene u nastavni plan i program i znače trovanje nekih budućih generacija u odnosu na neku svijetlu budućnost i edukativne sadržaje koje inače sadrži nastavni plan i program.”

Na odluku Ustavnog suda reagovali su i iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u kojem Ustavni sud nazivaju krnjim, jer u njegovom sastavu nema sudija iz Republike Srpske, budući da ih Narodna skupština ne imenuje. Osporeni član nastavnog plana i programa, tvrde, svakako ne važi jer je novi donesen 29. septembra ove godine, odnosno, nakon podnošenja apelacije.

Stigla i reakcija Ministarstva prosvjete i kulture RS:

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ističe da Ustavni sud BiH, zenemarujući rok od trideset dana koji je ostavljen za izjašenje Ministarstvu prosvjete i kulture jasno pokazao namjeru donošenja odluka koje nemaju nikakve veze sa pravom i čija je jedina namjera donošenje još jedne u nizu odluka na štetu Republike Srpske.”

Bivši sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sve odluke, pa i privremenu mjeru smatra neobavezujućom budući da je prošle godine u entitetskom Službenom glasniku objavljen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda.

Vitomir Popović, bivši sudija Ustavnog suda BiH:

“Obrazovanje se nalazi u isključivoj nadležnosti RS i da se Ustavni sud ponašao onako kako se od njega očekuje ne bi ni razmatrao ovakve zakone koji spadaju u isključivu nadležnost Republike Srpske.”

Podsjetimo izmjenu nastavnog plana ranije ove godine inicirali su predstavnici demobilisanih boraca u Republici Srpskoj, a ideju je podržalo resorno ministarstvo. Iako se ove godine u školama uči po udžbeniku odobrenom 2016. godine, novi nastavni materijal je u fazi pripreme. U postojećem, rat u Bosni i Hercegovini predstavljen je kroz poglavlje “Građanski rat u BiH: Stvaranje Republike Srpske”. Šturo su predstavljene biografije Radovana Karadžića, Ratka Mladića, pa i Alije Izetbegovića bez informacija o zločinima za koje su presuđena prva dvojica, ali i bez informacija o mjestima ratnog stradanja, istina, bilo kojeg od naroda u Bosni i Hercegovini.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!