Bivši uposlenici EUFOR i NATO mirovnih snaga u BiH izašli su na proteste: “Borimo se za svoja prava”

Vijesti 23. okt 202319:34 0 komentara

Bivši zaposlenici mirovnih snaga u BiH protestirali su pred vojnom bazom Butmir u Sarajevu, jer tvrde da im još uvijek nisu uplaćene naknade odnosno doprinosi iz oblasti prava radnika. Na skupu je bilo nešto više od stotinjak okupljenih.

Bivši uposlenici EUFOR i NATO mirovnih snaga u BiH izašli su na proteste zbog nedobijanja odgovora od nadležnih na zahtjeve za naknadu štete iz radno-pravnog odnosa.

“Želimo da nam plate doprinose za penzijsko invalidsko. Recimo, ja sam već ostvarila penziju, pa onda nek mi daju novac.”, “Mi tražimo samo ta prava koja imamo, neki radni staž, neki traže isplatu toga što im duguju”, samo su neki od komentara okupljenih na protestima.

U proteklih 10-ak godina, koliko se i bore za svoja prava, organizovali su već nekolicinu protesta, a posljednji je bio 2018. godine. Iz advokatske kancelarije, kažu da zastupaju oko 1. 400 bivših uposlenika.

Avdo Salihbegović, advokat je kazao:

“Postoje odluke, komisijske odluke, prvo i drugostepene pravomoćne izvršne, koje se od 2018. ne implementiraju. Dakle, linijom manjeg otpora, zadnjih godinu, godinu i po apsolutno nemamo nikakvu komunikaciju u smislu dvostranosti ili odgovora druge strane. Godinu dana tražimo odgovore na jedno desetak ključnih pitanja, do danas evo nismo dobili, dakle, ignorišu nas u potpunosti.”

Glasnogovornik EUFORA izjavio je da je NATO štab iz Sarajeva riješio 90% podnesenih zahtjeva za odštetu.

Po zvaničnim informacijama do sada postoji više od 6 hiljada dostavljenih zahtjeva, te i pored toga što postoje drugostepene odluke, niti jedna od njih nije implementirana do danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!