Blagovčanin: Preko 90% zaposlenih u javnoj upravi su tu stranački preko “štele”

Vijesti 07. dec 202310:19 0 komentara
N1

Predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin bio je gost Pressinga na N1. Pored aktuelnih političkih tema, osvrnuo se na reformu javne uprave u BiH. " Preko devedeset posto zaposlenih u javnom sektoru raspoređuje se klijentalistički", rekao je Blagovčanin.

Reforma javne uprave je problem koji traje decenijama i do posla se teško može doći bez “štele”, kaže Blagovčanin.

“Tu vidimo favorizovanje i uske partikularne interese. Reforma javne uprave u nekom organizovanom i sistematičnom pristupu je počelo u BiH prije dvadeset i nešto godina. Mi smo pokušali praktično, u pokušaju da vratimo fokus na reforme javne uprave organizovali smo konferenciju i pokušali sumirati rezultate. Rezultati su poražavajući. Sve druge zemlje regiona su puno prije nas uzimajući analize SIGMA-e, specijalizovane agencije EU, u smislu kvaliteta javne uprave, javnih usluga, u smislu opredjeljenja i rezultata”, kazao je.

Na konstataciju da se do posla u javnoj upravi dolazi preko “štele”, Blagovčanin je nastavio:

“Sami ste rekli, štela. Ključni način dolaženja do posla. Prema istraživanjima Transparency Internationala, preko devedeset posto poslova u javnoj upravi se raspoređuje klijentalistički. Političke partije raspoređuju poslove svojim lojalistima i svojim pristalicama. Oni tu ostaju i nakon što ta stranka ode s vlasti i oni nađu drugog sponzora. Matematički je moguće dokazati način na koji se to radi. To je poražavajuće. Vrlo jednostavno, ukoliko želite posao u javnom sektoru morate naći partiju koja će stati iza vas i ako postoji konkursna procedura, ona se vrlo vješto fingira. U dobrom dijelu javnog sektora čak ne postoji zakonska obaveza za raspisivanje konkursa. I onda je samo nebo granica”, objašnjava.

“Na nivou incidenta je da je neko tu dobio posao zbog kvaliteta”

Kaže da ima slučajeva da se radna mjesta plaćaju ali je ipak mnogo više onih koji tu dolaze kao lojalni političkim partijama.

“Imate i takav princip gdje se plaćaju radna mjesta, ali je puno više raspropstranjen ovaj klijentalistički pristup regrutovanja ljudi. Dobije posao i onda on mora regrutovati ljude za političku partiju i apsolutno moraju glasati za tu stranku. Na nivou incidenta je da je neku tu dobio posao zbog kvaliteta. To znaju i stranci kojima smo nastojali nacrtati kako se dobija posao. U javnom sektoru radi trećina od ukupnog broja zaposlenih ljudi. Kada to pomožite sa tri, članovi domaćinstava, dobijete broj ljudi koji glasaju za vladajuće partije. To nema veze sa programima stranaka, to niko ne čita”, rekao je.

Dokaz za ove tvrdnje i način na koji se kupuju izbori je i podatak koiko se novca izdvaja za javne nabavke u izbornoj godini.

“Političke partije javnim nabavkama zarobljavaju ljude. Izdvajanje za javne nabavke se poveća 40 posto tokom izborne godine. Nema logike, ali ima kriminalne elemente da kupuju izbore preko javnih preduzeća. Radovi se inteziviraju. Radili smo monotoring i vidjeli da je 300 miliona je izdvojeno za radove i na taj način kupuju izbore. Sve je neregularno i izbori. U takvoj atmosferi ne mogu biti regulatni izbori”, rekao je Blagovčanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!