Blagovčanin: ‘Trojka’ ima “posuđeni” legitimitet, SDA se ne smije podcijeniti

Vijesti 06. dec 202321:48 0 komentara
Srđan Blagovčanin (N1)

Srđan Blagovčanin, predsjednik Upravnog odbora Transparency internationala Bosne i Hercegovine, ocijenio je "šizofrenom" međunarodnu politiku prema Bosni i Hercegovini istakavši da se razlikuje ne samo pristup Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije prema BiH, nego i odnos između samih članica EU prema BiH. Blagovčanin je u Pressingu govorio i o "najvećem problemu BiH", kao i šansama opozicije u oba entiteta na sljedećim izborima.

Zašto ste dokazom opšte šizofrenije ocijenili sastanke PIC-a u Sarajevu sa posjetom bh. delegacije Briselu? Kazali ste da je to dokaz “brutalne sprdnje” međunarodne zajednice sa stanovnicima BiH?

Mi imamo konstantno izjave visokog predstavnika da je dramatično stanje u zemlji, da je užas, a sa druge strane imeta reakcije iz Brisela da je BiH napravila značajne korake na putu ka EU. Logika stvari je da je pridruživanje EU stvar unutrašnjeg dogovora, a mi ovdje imamo raspravu upravnog odbora protektorata (PIC BiH).

Vidite li razliku u pristupu SAD-a i Evropske unije prema Bosni i Hercegovini?

Sasvim sigurno vidim različit pristup, ali vidim i različit pristup unutar same Unije. Vidjeli ste nedavno pismo Holandije koja je protiv otvaranja pregovora sa BiH, a sa druge strane imate Mađarsku koja se potpuno pokroviteljski ponašaa prema Republici Srpskoj. Ovo sam nazvao opštom šizofrenijom jer nije normalno da imate dvostruki kolosijek, gdje govorite da su stvari nikada gore, a onda imate poruke da smo na dobrom putu. Moje uvjerenje je da je politika EU (prema BiH) na autopilotu i mislim da to nije dobro. A znate zašto nije dobor? Međunarodna zajednica zbog specifične uloge u BiH je unutrašnji faktor, a ne vanjski.

Koji je najveći problem BiH?

Najveći problem koji Bosna i Hercegovina ima je dramatična depopulacija. Upravo ti koji najviše žele u EU odlaze. Zašto nema popisa stanovništva već 10 godina? Time bi se demonstrirala katastrofalna situacija. Građanima je lakše promijeniti državu nego vladu. BiH je na samom svjetskom vrhu po odlivu stanovništva. Time se smanjuje mogućnost da se zemlja reformiše. To je win-win situacija za vladajuće – oni koji su nezadovljni odlaze i smanjuju pritisak na vlast, a sa druge strane oni šalju novac roditeljima i kupuju socijalni mir.

Trivić je bila na sastanku PIC-a, kao i Raguž i Kojović? Zašto baš oni? Da li je to neka poruka?

To je pitanje za njih, mi samo možemo nagađati. Kojović dolazi iz partije koja je na vlasti, a drugo dvoje iz opozicije.

Kakve su šanse opozicije u entitetu Republika Srpska na sljedećim izborima?

Opšozicija u RS-u se nalazi u teškom stanju suočena sa vrlo agresivnim pritiskom vladajuće strukture. Ako pojedinci iz opozicije i pobjede nekako pređu na drugu stranu, kao što je slučaj pokojnog Miće Mićića u Bijeljini.

A “Trojke” u drugom entitetu, Federaciji?

Mislim da je “Trojka” u opasnosti od SDA i DF-a jer se SDA nikada ne smije podcjenjivati. Imaju mnogo utakmica u nogama. “Trojka” ima taj “posuđeni” legitimitet, ima veću odgovornost da se dokaže, da zaista manifestuje što se obećavalo. “Trojka” je sa pravom žestoko kritikovala SDA u vezi sa raspodjelom državnih preduzeća, oni sad isto rade. Ogromna je odgovornost na “Trojci”. Naravno, ne zavisi sve od njih, HDZ je tu jako bitan igrač.

Dodik je javno podržao Vučića?

Čini se da je Dodik jedina konstanta dok se u Srbiji smijenjuju na vlasti i sa svima je bio dobar. Izbori u Srbiji su veoma bitni za cijeli region, jer ako se ona kreće u dobrom pravcu i region se kreće. Čini mi se da je mnogo vremena međunarodna zajednica ignorisala ovo što Vučić radi unutra, napravio je jedna vrsta zverinjaka sa tabloidima.

Kakve su šanse opozicije u Srbiji?

Mislim da opozicija ima realne šanse u Beogradu i ako bi pobijedila to bi bilo dobro za Srbiju.

Trivić podržava Vučić?

To je meni neshvatljvo, to podaničko ponašanje prema Vučiću.

Tzv. zakon o stranim agentima bi mogao vas u Transparencyju i medije “lupiti jako po glavi”? Mogli bi biti proglašeni stranim agentima?

Mi smo bili uvjereni od međunarodne zajednice da se neće kriminalizovati kleveta pa se to desilo. Isto je tako i za ovaj zakon. Očekujem da će biti donešen.

Da li ćete onda biti “strani agenti”?

Mi smo registrovani na nivou države, a zakon se odnosi na Republiku Srpsku.

Zašto to radi Dodik, jer se boji?

Mislim da da. On je sa tim krenuo nakon oktobarskih izbora. On želi biti apsolutni gospodar koji će kontrolisati sve.

Gdje je izlaz?

Mislim da je izlaz na evropskom putu i da dobijemo početak pregovora. U martu se to možda desi. Duboko vjerujem da ako bi došli u poziciju da otvorimo pregovore sa Evropskom unijom da bi to uvuklo cijelo društvo u to, da se više manemo ćoravog posla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!