Blagovčanin: U BiH nikada nismo imali fer i poštene izbore, politička korupcija je nekažnjiva

Vijesti 06. dec 202321:00 0 komentara
N1

"Politička korupcija u BiH je nekažnjiva. Nemoguće da američka administracija ima saznanja o umiješanosti bh. zvaničnika u korupciju, a da to Tužilaštvo ne zna", poručio je u večerašnjem Pressingu na N1 Srđan Blagovčanin, predsjednik UO Transparency Internationala.

Da li vjerujete da će Dodik biti osuđen?

Naravno to ne možemo znati, ali mislim da kod njega postoji određena doza straha. Kada pogledate šta se desilo neki dan, kada je upućen u proceduru u NSRS zakon o imunitetu, imate potpuno isključenje krivične odgovornosti za sve što rade nosioci vlasti. To imate vjerovatno u Bjelorusiji, takvi tipovi država, otvoreno autoritarnih režima. Vjerovatno mu je namjera da ovim retroaktivnim važenjem zakona pokušava da zaštiti sebe. Ovdje mu se sudi pred Sudom BiH, a taj zakon će se usvojiti. On na takav način pokušava staviti NSRS ispred sebe. Zato mi se čini da ovo ide njemu u korist, niko više ne spominje tešku ekonomsku situaciju u RS, svi reflektori su na ovom pitanju. To mi je indikacija da postoji izvjesna doza straha“, kazao je Blagovčanin u Pressingu na N1.

“Ovaj slučaj koji se desio prema vašoj koleginici u Banjaluci je van svih propisa, jasno je da se sredstva ne biraju. Pogledajte i ovaj performans danas pred Sudom. Ja bih rekao, ako se suđenje preseli u Banjaluku, to bi bilo vrlo vrlo neobično”.

“Politička korupcija u BiH je nekažnjiva. Nemoguće da američka administracija ima saznanja o umiješanosti bh. zvaničnika u korupciju, a da to Tužilaštvo ne zna”, kazao je Blagovčanin.

Reforma javne uprave?

“Možemo naći puno tragova korupcije i favorizovanja uskih pravnih interesa. Reforma je počela prije 20 godina. Mi smo nedavno organizovali konferenciju i sumirali rezultate, rezultati su poražavajući. Sve druge zemlje regiona su puno ispred nas”.

Preko 90 posto poslova u javnom sektoru se raspoređuju klijentelistički. Ukoliko želite posao u javnom sektoru, morate naći partiju koja će stati iza vas. Procedura se fingira, tu je bukvalno sky is the limit. Imate i princip gdje se plaćaju radna mjesta. Puno više je rasprostranjen ovaj klijentelistički pristup regrutovanja ljudi. Mi smo nastojali matematički izračunati kako se dobijaju izbori u BiH. U javnom sektoru radi trećina ukupno svih zaposlenih ljudi, to je oko 250 hiljada. Kada to pomnožite sa tri, dobijate broj ljudi koji glasa za vladajuće političke partije. Na taj način funkcioniše politika“, istakao je i dodao:

“Kako je pala SDA? Mislim da SDA nećemo pamtiti ni po čemu finom, nanijeli su puno štete BiH. Oni su i na ovim izborima dobili najveći broj glasova, da li bi tek tako lako otišli bez intervencije visokog predstavnika? Možete misliti šta god želite o SDA, ali nije normalno da suspendujete Ustav”.

Jesmo li ikad imali fer i poštene izbore?

Mislim da nismo nikada imali. To je na nivou burleske. 20 posto građana smatra da se izbori dešavaju na fer i korektan način. 30 godina pokušavamo preći elementarni civilizacijski prag fer i poštenih izbora“, smatra Blagovčanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!