Blinken: Dodik krši Ustav BiH i potkopava Dayton!

Vijesti 08. jul 202308:03 3 komentara
Antony Blinken (REUTERS/Sarah Silbiger)

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da svojim potezima krši Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum.

Blinken je jutros na zvaničnom Twitteru napisao da Dodik “potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Dejtonski sporazum”.

“SAD podržavaju OHR BiH kao i suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, dodao je u svojoj poruci američki državni sekretar.

N1

I Escobar optužio Dodika

Inače, posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, uoči sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu “Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum”, prokomentarisao je trenutačnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini.

Escobar je Milorada Dodika nazvao “najvećim Putinovim teklićem”, zaprijetio novim sankcijama ako Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

“Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa”, izjavio je Escobar.

Povodom posljednje krize u BiH sinoć je Sputnjik prenio informaciju kako je Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pokrenula pitanje “opasne situacije oko Ustavnog suda BiH”.

Portparol stalne misije Rusije pri UN-u Fjodor Stržižovski kazao je da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH “bez učešća Srba ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka potencijalnom sukobu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare