Blinken o sankcijama: Ugrozili su vladavinu prava i podrivali institucije BiH

Vijesti 15. mar 202316:30 5 komentara
Antony Blinken (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Ministarstvo finansija SAD-a stavilo je danas na crnu listu osim bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića Osmicu, vođu superkartela Edina Gačanina Titu i Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske poslove Republike Srpske.

Antony Blinken državni sekretar SAD-a na Twitteru je prokomentarisao današnje sankcije.

“Sankcionisali smo tri osobe u Bosni i Hercegovini koje su ugrozile vladavinu prava, podrivale institucije, opstruirale ili prijetile implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i materijalno doprinijele međunarodnoj proliferaciji nedozvoljenih droga”, rekao je Blinken.

Iz njegovog kabineta, a što je objavljeno na State Departmentu, saopćeno je i to da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini (BiH), da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum (DPA) kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi.

“Rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS) angažovano je u secesionističkim akcijama kako bi oduzelo ovlasti od države i dalo ih entitetskim vladama i institucijama. Političke stranke sa sjedištem u entitetima Federacije naoružale su ključne institucije sektora pravde i sigurnosti kako bi zloupotrebile resurse za podršku političkim ciljevima i za zaštitu kriminalnih organizacija s kojima su povezane”, navedeno je.

Podsjetimo, Mehmedagić je, između ostalog, sankcionisan jer je zloupotrijebio državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD-a, prisluškivao u korist SDA

Dragan Stanković je stavljen na crnu listu jer je, između ostalog, u svojstvu vršioca dužnosti direktora, potom i u svojstvu direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) bio na čelu agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz aprila 2022. kojim je direktno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sankcionisan je i zbog odgovornosti za saučesništva te direktnog ili indirektnog učešća u djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma

Za Edina Gačanina su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom te da je vođa Kartela Tito i Dino.

“Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija”, istakli su.

Amerikanci na crnu listu stavili i direktora agencije iz RS i vođu superkartela

Stavili su ga na crnu listu zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare