Bližimo se najvećoj filmskoj smotri u regiji: Da li je sve spremno?

Kultura 01. aug 202421:50 0 komentara

Približava se period najveće filmske smotre na Zapadnom Balkanu. Do početka Sarajevo Film Festivala ostalo je još samo 16 dana. Odabrani su filmovi za takmičarski dio, a vrijedi istaći da se ove godine prijavilo skoro hiljadu filmova iz svih krajeva svijeta. Da li je sve spremno za početak SFF-a?

Traju posljednje pripreme na svim lokacijama gdje će biti prikazani filmovi u sklopu Sarajevo Film Festivala. Projekcije na otvorenom poseban su doživljaj. Ljetno kino ”Metalac” spremno je za festivalski period godine.

Posjetitelji će ove godine moći pogledati više od 250 filmova na 30 lokacija širom grada. Vrijedi istaći da je selekcioni tim pogledao čak 940 filmova. Obzirom na brojna negativna dešavanja u svijetu, na tešku geopolitičku situaciju, postoje teme koje su dominantne u ovim filmovima”.

”Najšira publika, kao i filmska struka i kritika, može dobiti najprecizniju sliku filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, Ukrajini i Južnom Kavkazu danas. Ove regije su istovremeno u žiži i na margini svjetske pažnje, a Festival pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje svih nijansi iskustava sa geopolitičke i umjetničke margine koje često nedostaju u sklapanju kompleksne slike današnjice”, pojašnjava nam Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

I to u filmskim ostvarenjima iz Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Turske, Ukrajine. Tu su, kao i uvijek, i filmovi iz država regije. Osim Sarajeva projekcije se najavljuju i u Mostaru, te u Tuzli. U konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva određena su 54 filma. Crveni tepih još uvijek nije postavljen, ali je poznato ko će njime koračati kao dobitnik Počasnog Srca Sarajeva.

”Objavili smo dobitnika Počasnog Srca Sarajeva to je Eliu Sulejmani, zatim Aleksandra Payne koji se vraća na Sarajevo Film Festival. Objavili smo da je i dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i John Turturru”, saopštila je Andrijana Copf, PR SFF-a.

Tokom Sarajevo Film Festivala i najmlađi će dobiti prostor za sebe. Takmičenje ”Filmovi za budućnost” prilika im je da iskažu svoju kreativnosti, a mladi mogu biti i dio žirija. Mnogi od njih tokom SFF-a volontiraju, stiču nova poznanstva i bogata iskustva.

”Pozivam najmlađe da se prijave u žiri dječijeg programa koji okuplja mlade od 10-13, potom od 13-18 godina. Imamo još jedan program za mlade gdje snimaju kratke video o zaštiti životne sredine do 90 sekundi tema je zaštita životne sredine – kako oni vide da budu pozitivna promjena i da svijet učine zdravijim okruženjem”, dodala je Copf.

Približava se period SFF-a i to je već vidljivo na ulicama glavnog grada jer je Sarajevo tokom festivala centar regije. To mnogo znači i za ekonomiju. Puni ugostiteljski objekti, kao i smještajni kapaciteti.

”Preko 80% smještajnih kapaciteta je već u proljeće dogovarano da će biti rezervirano za Sarajevo Film Festival, goste i učesnike. Pored toga imamo i onlajn platformu i za mjesec august posebno za period SFF-a je u cjelosti ispunjen. Imamo goste iz Amerike, Kanade, Kine, Japan, možemo zaista reći da imamo raznolike goste i države iz kojih dolaze”, rekla nam je Adina Halilović, Hotel Europe.

Gosti iz svih krajeva svijeta dolaze kako bi uživali u filmskim ostvarenjima i projekcijama igranih, dokumentarnih, kratkometražnih filmova. Sarajevo Film Festival već tri decenije nosi titulu prestižnog međunarodnog festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!