Biznismeni povezani s Trumpom istražuju poslovne mogućnosti na “etnički podijeljenom” Balkanu

Vijesti 25. jul 202413:57 0 komentara
REUTERS/Andrew Kelly

Iako je ishod američkih izbora i dalje neizvjestan, posebno nakon odluke demokratskog kandidata Joea Bidena da odstupi, saveznici Donalda Trumpa se već pripremaju za poslovne prilike na Zapadnom Balkanu u slučaju da on pobijedi, piše bne IntelliNews. Ovaj portal navodi da potencijalni drugi mandat Trumpa donosi “značajan interes za etnički podijeljeni Zapadni Balkan”.

Kako navodi bne IntelliNews, tokom prvog Trumpovog mandata je Bijela kuća bila aktivna u regiji, posebno preko specijalnog izaslanika Richarda Grenella.

Poduzetnici bliski Trumpu posjetili S. Makedoniju nakon izbora desničara

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova primila je ranije ove sedmice delegaciju rukovodilaca Trump Media & Technology Group i drugih poslovnih ličnosti povezanih s Trumpom. Posjeta nekoliko mjeseci uoči predstojećih američkih predsjedničkih izbora uslijedila je nakon izvještaja o planovima Trumpovog zeta jareda Kushnera da izvrši značajna ulaganja u projekte nekretnina u Srbiji i Albaniji.

Siljanovska Davkova se 23. jula sastala sa delegacijom SAD-a, uključujući istaknute poslovne ličnosti poput Chrisa Pavlovskog, osnivača i izvršnog direktora kompanije Rumble, Howarda Lutnicka, osnivača i izvršnog direktora Cantor Fitzgeralda, i Devina Nunesa, bivšeg kalifornijskog kongresmena i izvršnog direktora Trump Media & Technology Group. Poznato je da su Lutnick i Nunes bliski Trumpovi saradnici.

Kako navodi ovaj portal, posjeta je uslijedila ubrzo nakon izbora desničarske stranke VMRO-DPMNE, koja je pobijedila socijaldemokratsku vladu SDSM, te izbora Siljanovske Davkove, predsjedničke kandidatkinje koju podržava VMRO-DPMNE.

Premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski je za makedonsku Telmu otkrio da Trumpovi saradnici istražuju potencijalnu saradnju sa zemljom, fokusirajući se na projekte digitalne transformacije. U toku su razgovori s velikim korporacijama, uključujući one koje vodi Chris Pavlovski, koji je porijeklom iz Makedonije, zajedno sa Trumpovim saveznicima Lutnickom i Nunesom.

Tokom samita NATO-a u Washingtonu ranije ovog mjeseca, Mickoski se sastao i s Grenellom, koji se smatra potencijalnim državnim sekretarom u slučaju Trumpove pobjede”, navodi bne IntelliNews.

“Ironija” Kushnerovog posla u Srbiji

Prošlog mjeseca Jared Kushner je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavio planove za luksuzni hotelski kompleks u Beogradu. Projekat, koji bi trebalo da zamijeni ostatke sjedišta jugoslovenskog Generalštaba koji je NATO bombardovao 1999. tokom rata na Kosovu je izazvao značajne kontroverze.

Kushner, koji je osnovao svoju investicionu firmu Affinity Partners nakon što je napustio savjetodavnu ulogu u Bijeloj kući, podijelio je prikaz projekta na društvenim mrežama u martu 2024. Dva mjeseca kasnije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao je ugovor sa Kushnerovom kompanijom Affinity Global Development za renoviranje kompleksa bivšeg Generalštaba.

Kushnerova firma, sa sjedištem u Miamiju, navodno je osigurala dvije milijarde dolara financiranja iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije, zajedno s ulaganjima iz UAE i Katara.

Prema nacrtu sporazuma u koji je uvid imao New York Times, projekat uključuje 99-godišnji zakup bez naknade, omogućavajući Kushneru da izgradi veliki hotel, stambene jedinice, maloprodajne prostore i muzej. Vučić je pohvalio projekat na Instagramu, navodeći da će on pretvoriti Beograd u veliki regionalni centar.

Međutim, sporazum je izazvao kritike u Beogradu, a kritičari optužuju vladu da se dodvorava Trumpu uoči američkih izbora i ističu ironiju davanja ovog prostora predstavnicima nacije koja ga je uništila”, piše bne IntelliNews.

Portal navodi da se Vlada Srbije generalno smatra priklonjena Trumpu “koji ima snažne pristalice na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji i bh. entitetu Republici Srpskoj”.

Za razliku od ideološki vođene podrške srednjoevropskih lidera poput mađarskog premijera Viktora Orbana, ovaj stav odražava etnonacionalističke podjele na Balkanu. Trumpova pobjeda nad Hillary Clinton 2016. bila je dobro prihvaćena u Srbiji, gdje mnogi smatraju demokrate odgovornim za NATO bombardovanje Srbije 1999. i gubitak Kosova koji je uslijedio”, navodi bne IntelliNews.

Ipak, interes biznismena povezanih s Trumpom seže i izvan zemalja sa rukovodstvom koje podržava Trumpa. U Albaniji, kojom od 2013. vladaju socijalisti premijera Edija Rame, Affinity Partners planira razviti luksuzno odmaralište na ostrvu Sazan, bivšoj vojnoj bazi i zaštićenom morskom parku. Kushner ima za cilj da pretvori ostrvo Sazan u luksuzno eko-odmaralište sa brendom Aman, kako prenosi Bloomberg.

Međutim, i ovaj projekat se suočio sa kontroverzama. U martu se Rama suočio s kritikama zbog navodnog zastrašivanja novinara tokom konferencije za novinare kada je upitan o Kushnerovom investicionom ugovoru. Kritičari, uključujući Mrežu sigurnih novinara i bivšeg premijera Salija Berishu, osudili su Ramine postupke kao “neprihvatljive”, zahtijevajući izvinjenje. Rama je negirao optužbe, odbacujući ih kao “laži”.

“Kontroverzni” Grenell

Kako navodi bne IntelliNews, tokom Trumpovog prethodnog mandata je na početku angažman SAD-a na Zapadnom Balkanu bio ograničen “sve dok Grenell, kontroverzni američki ambasador u Njemačkoj, nije imenovan za specijalnog izaslanika za regiju”.

Grenell je posredovao u dogovoru o obnavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i kosovskih prestonica, nakon čega je uslijedio širi sporazum Beograda i Prištine 4. septembra 2020. godine, pod Trumpovim pokroviteljstvom, koji je najavljen kao “historijski” korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa. Međutim, sporazum se suočio s kritikama kada su se pojavili detalji”, navodi ovaj portal.

Dalje navodi da je kosovski premijer Albin Kurti kasnije optužio Grenella da je “direktno umiješan” u rušenje njegove bivše vlade, tvrdeći da je Washington Kurtija vidio kao prepreku dogovoru koji je Bijela kuća tražila prije američkih izbora. Kurtijeva stranka Vetevendosje kasnije je odnijela uvjerljivu pobjedu u februaru 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!