Bodo Weber za N1: Mislim da se radi o ličnoj odluci Inzka

Vijesti 23. jul 202113:47 2 komentara
N1

Politolog i analitičar Bodo Weber smatra da nametanje dopuna u Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca neće polučiti očekivanim rezultatima. Weber je za N1 BiH izjavio da je, prema informacijama koje posjeduje, Inzko ovu odluku donio lično bez većih konsultacija ili instrukcija zapadnih sila.

”Po svemu sudeći što ja znam radi se o isključivo ličnoj odluci Inzka. Bilo je očekivano da sam ja ambivalentan prema ovoj odluci, ja apsolutno razumijem Inzka i podržavam ciljeve ovog poteza. Međutim, obzirom da nema osnovu u pravosuđu mislim da će ovo završiti kao duboko kontraproduktivan potez. Nametanje zakona nije dio strategije zapada, zadnjih 15 godina paralizovan je ured visokog predstavnika zbog nejedinstva zapada i došlo je do urušavanja autoriteta Inzka. Preduslov o korištenja bonskih ovlasti je povratak autoriteta ureda visokog predstavnika. Imamo uništenje pravosuđa u BiH i pitanje implementacije tog Zakona završit će kao što završe i odluke Ustavnog suda. Na ovom terenu mislim da će više štetiti i neće doprinijeti implementaciji ovog duboko moralnog poteza”, rekao je Weber.

To Weber prije svega argumentuje neefikasnošću bh pravosuđa, ali i drugim razlozima i okolnostima.

”Inzko je očito duboko nezadovoljan na kraju svog mandata i to ne svojom odgovornošću nego prije svega zbog članova PIK-a odnosno zbog njihovog nejedinstva. U ovom trenutku odlaska donijeti tu odluku, koja je bez strategije i plana i bojim se da je kontraproduktivno. Čak i ako bi se Zakon implementirao i ako bi se otvoreno prestalo poricati zločin, opet će ostati mogućnost političkim elitama da nastavi korištenje nedavne prošlosti ispod površine“, rekao je Weber.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare