“Bojimo se da Putin neće stati na Ukrajini, moramo obratiti pažnju na Z. Balkan”

Vijesti 27. feb 202221:13 > 01. mar 2022 14:21 3 komentara
Screenshot

Šef vanjskih poslova EU Josep Borrell kazao je kako Evropska unija izražava zabrinutost zbog toga što bi se moglo desiti u cijeloj regiji te da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

“Ruski utjecaj može početi raditi u susjednim zemljama – u Moldaviji, Gruziji, a ima utjecaj i u zemljama Zapadnog Balkana. Moramo obratiti pažnju na dešavanja tamo. Planiram posjetiti Moldaviju kako bi razgovarali. Moramo biti vidljivi tamo te provjeriti poziciju i stav balkanskih zemalja koje su kandidati za članstvo u EU”, rekao je Borell.

Istakao je kako su ovo definirajući momenti za Evropu koja treba pokazati jedinstvo i brzo djelovati. Ali, dodaje, ovo je trenutak i da se razmisli šta EU treba i šta ona treba biti jer će se izazovi s kojima se suočava povećati.

“EU je rođena nakon Drugog svjetskog rata jer smo željeli mir i prosperitet. To želimo i dalje. EU je mirovni projekat i želimo se nastaviti boriti za mir za nas i čovječanstvo. S druge strane, moramo biti spremni da taj mir branimo. Ovo što se dešava u Ukrajini je jedan momenat za buđenje. Jedino ujedinjeni možemo uspjeti”, poručio je Borell.

EU zatvara zračni prostor za ruske avione

Naveo je i to kako će više od pola sredstava ruske centralne banke biti zamrznuto novim sankcijama Evropske unije. Dodao je kako će na meti biti i Putinova elita, kao i svi oni koji ga podržavaju. Oni će biiti obuhvaćeni novim paketom mjera.

Sve aktuelne vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare