Bol majki svuda je ista: Obilježena godišnjica stravičnih zločina u Zalazju i Sasama

Vijesti 12. jul 202421:15 0 komentara
N1

Danas je obilježena 32. godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika u Zalazju i Sasama, kao i u bratunačikim selima Biljača i Zagoni.

Staku Cvjetinović zatičemo na Vojničkom groblju u Bratuncu. 12. jula ‘ 92., na Petrovdan, ispratila je muža u posjetu porodici na Zalazju, a ona ostala u Bratuncu. Nikad ga više nije vidjela, a tijelo je, kaže, pronađeno 20ak godina kasnije.
Izgubila je te noći supruga, ali i brojne druge članove obitelji, kaže. Ubili su ih pripadnici Armije Republike BiH.

”Došla sam suprugu rođacima, sve ovo redom jedna rodbina. Rođaki koja je na današnji dan sito ubijena, Radenki. Sve kad pogledate ovaj red na današnji dna svi su mi izginuli”, govori nam Staka.

Boli je što za zločin niko nije odgovarao. Kao što boli i Dragicu Lazrević. Na današnji dan izgubila je supruga, i dva brata. Kroz suze se prisjeća kako su tijela nađena godinama nakon i to na smetljištu.

”Strašno i užasno je bilo, braću su mi odveli poslije 20 godina ja sam ih dobila, ali jednog brata bez glave smo sahranili. Oni su na smeću njih zatrpali”, navodi Dragica Lazarević.

Dođe svake godine obići grobove najmilijih i prisustvovati centralnoj molitvi na Zalazju. Te noći ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti u četiri sela oko Bratunca i Srebrenice. 22 osobe su vođene kao nestale. 10 ih nikada nije nađeno. Razmjere nikad kažnjenog zločina opisuje činjenica da nisu stradali samo vojnici, podsjećaju svjedoci, članovi porodica i predstavnici udruženja nestalih i poginulih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!