Bolji uvjeti za stanare studentskih domova u Sarajevu, uvodi se i doručak

Vijesti 23. jun 202112:26 > 12:28 0 komentara
Studentski centar Sarajevo imat će bolje uvjete za život studenata
Faruka Zametica/N1

Studentski centar Sarajevo, imat će bolje uvjete u novoj akademskoj godini 2021/2022 nego ranijih godina. Prema najavama Uprave, od ove godine bit će uveden i doručak, a koristit će se samo sobe koje su uvjetne. Planirano je da studentski domovi budu drugi dom za oko 1.300 studenata.

Toni Vukadin, v.d. direktora Studentskog centra Sarajevo, kazao je kako su uspjeli stabilizovati ishranu studenata. Ovo je bio jedan od najvećih problema zbog dugova prema dobavljačima. Vukadin je najavio rješenje i tog duga.

“U toku nam je konkrus za prijem studenata u 2021/2022 akademskoj godini. Pokrenuli smo aktivnosti koje će poboljšati uvjete života u Studentskom centru Sarajevo. U planu nam je otvaranje društvenog kluba na Bjelavama to je bio dugogodišnji zahtjev studenata. Osoblje je uložilo napor da se taj prostor osposobi. U pripremi je otvaranje informatičke sale u Nedžarićima i na Bjelavama kako bi studenti mogli obavljati online nastavu u slučaju potrebe”, rekao je Vukadin.

Uposlenici će čistiti i krečiti

Istakao je kako su napravili uštedu od 80.000 KM na način da ove godine neće angažovati eksternu firmu za čišćenje i krečenje. Ovaj posao obavljat će svi uposlenici SC Sarajevo.

“Situacija u Studentskom centru je dosta teška ali uspijevamo podmiriti tekuće obaveze. Od Ministarstva za visoko obrazovanje KS imamo informaciju da se pristupa sistemskom rješenju za SC. Raspisan je tender za utopljavanje jednog doma na Bjelavama. Gradska uprava Sarajeva pripremila je donaciju za SC čime bi bio osposobljen još jedan paviljon na Bjelavama”, rekao je Vukadin.

Zahvalio se načelnicima sarajevskih općina – Nerminu Muzuru na doiniranju higijenskih sredstva, Semiru Efendiću za doniranje prehrambenih artikala i Hasanu Tanoviću na donaciji računarske opreme.

Studentski centar Sarajevo u dugovima

Faruk Zametica/N1

Refik Ožegović, predsjednik UO SC Sarajevo, kazao je kako će zgrada bivše Tursko-bosanskog koledža, koja je u vlasništvu ove javne ustanove, biti prodata. Od tog novca izmirit će dug prema dobavljačima. Ukupna dugovanja SC Sarajevo iznose sedam miliona KM.

“Vlada KS i resorno ministarstvo su angažovali konsultantsku kuću da uradi dubinsku analizu ove JU i da određene smjernice kako da funkcioniše. Bitno je naglasiti da će studenti imati sve usluge na vrijeme”, rekao je Ožegović.

Uvodi se doručak

Predstavnik studenata Almedin Čvorak kazao je kako su najveći problemi stolarija i fasada, ali i povrat novca studentima od prošle godine. Udruženje studenata zajedno s menadžmentom radi na rješvanju tih problema.

“Od iduće godine uvodi se doručak. To će dovesti studentski centar na veći nivo, a vjerovatno neće doći do povećanja cijena”, rekao je Čovrak.

Više informacija o konkursu za domove možete pronaći na zvaničnoj stranici Studentskog centra Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!