Boračka udruženja, šehidske porodice pozvali građane u četvrtak na proteste ispred OHR-a

Vijesti 15. okt 202414:52 0 komentara
N1

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH, Savez ratnih vojnih invalida Federacije BiH, Savez boraca Federacije BiH te Savez dobitnika najvećih ratnih prioznanja FBiH uputili su zajedničko saopćenje za javnost, a u kojemj su regirali na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je izjednačio prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

– Poštovani visoki predstavniče u Bosni i Hercegovini gospodine Schmidte, ovaj put, ako je i od Vas, puno je – započinju u obraćanju, te dodaju kako “na njegove političke odluke do sada nisu reagovali, a trebali su”.

– Jutros u štampi u nevjerici pročitasmo Vašu izjavu, kojom Vi u istu ravan staviste Predsjednika Aliju Izetbegovića i krvnika Ratka Mladića. To što ste izjavili je neoprostivo, sramotno. Neka Vas je stid da tako nešto i pomislite, a kamoli izgovorite i to javno – poručuju u saopćenju.

Dodaju kako je Schmidt ovim “prešao sve crvene linije”.

– Tako da, i da se javno izvinite neće biti dovoljno. Najbolje bi bilo da se sami povučete s dužnosti – poručuju u saopćenju.

U saopćenju pozivaju sve patriote Bosne i Hercegovine da se odazovu na mirno okupljanje ispred zgrade OHR-a, zakazanog za četvrtak u organizaciji Kruga 99, “da na taj način izrazimo svoje mišljenje o gospodinu Shmidtu, odnosno njegovim potezima i izjavama”.

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt u BiH, govoreći za Face TV o nastavnom programu u Republici Srpskoj, kazao da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je u istu rečenicu i isti kontekst stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića, oglasila se SDA iz koje kažu da je Schmidtova izjava skandalozna.

SDA: Sramotno poređenje Alije Izetbegovića sa ratnim zločincima, Schmidt duguje objašnjenje

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!