Borenović: “Inzkov Božiji dar” jedva dočekali ovi iz vlasti

Vijesti 14. dec 202114:52 6 komentara
N1

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je poslije zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine da je Zakon o zabrani negiranja genocida ključni uslov da se parlamentarni život vrati u normalne okvire, odnosno da se "prevaziđe do pitanje".

Koliko vidim, niko od vladajućih elita i ne pomišlja o tome da se prevaziđe pitanje nametnute Inzkove odluke jer je to ključni uslov da se parlamentarni život vrati u neke normalne okvire. To je razlog zašto nema sjednica Parlamenta, Savjeta ministara, Predsjedništva – mada ih s vremena na vrijeme ima – i nevjerovatno je da vladajuće stranke ne pokazuju nikakvu volju da razriješe pitanje nametnute Inzkove odluke i to traje više od četiri mjeseca. Vidjeli smo da je i Schmidt uputio određeni dopis kolegijumu oba doma Parlamenta BiH u kojem traži da Parlament prevaziđe to nametnuto pitanje koje je bilo bespotrebno. Uvelo je BiH u političku krizu i imam osjećaj da su taj ‘Inzkov Božiji dar’ jedva dočekali ovi iz vlasti da imaju izgovor za sve neuspjehe koje su evidentne jer znamo da nisu ništa radili ni prije Inzkove odluke“, istakao je Borenović.

Kazao je i da se treba naći rješenje za Zakon o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i da se on na neki način ili suspenduje, pomjeri, skloni, kako je naveo, i da se da neka vrsta vremenskog okvira za domaće političke strukture da “donese zakon osjetljivog sadržaja iza koga će stati svi”.

U kolegijumu oba doma nema namjere da razriješimo pitanje izuzetno bespotrebne nametnute odluke Valentina Inzka koji je razgulio nakon 12 godina, sa 7 miliona koliko je ovdje zaradio. Treba ga upitati zašto je to uradio i da li je svjestan ovih posljedica“, kazao je Borenović.

Naveo je i kako su tri vladajuće stranke u BiH – SDA, SNSD i HDZ u stalnoj komunikaciji i to na dnevnoj osnovi te da ga ne bi iznenadilo da se desi “neko političko čudo” i da se za nekoliko dana nešto dogovori.

Bio je razgovor 2019. godine pa se dogovorio NATO put, pa podjela ministarskih fotelja… Očigledno ovu vlast ne interesuje evropski put, očigledno da političke partije na bazi sukoba hoće ponovo da osvoje mandate u zveckanju oružja. Mi hoćemo takmičenje u većim penzijama, platama, perspektivama, zaustavljanju odlaska ljudi, kvalitetnijem zdravstvu – to je takmičenje. Mi hoćemo takvo takmičenje oni hoće ratove“, izjavio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad