Borenović: Vojnik sam prve generacije VRS, i u pravu je Šarović – ovo znači rat!

Vijesti 10. dec 202116:05 > 16:21 10 komentara
Branislav Borenović
Branislav Borenović (RTRS)

“Ovo je jedna opasna igra u koju uvodite Republiku Srpsku”, istakao je lider PDP-a Branislav Borenović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti. Sjednicu je nazvao “opasnom farsom, za koju bi neko rekao da je blef”, ističući da ono što je na njoj saopšteno od predlagača, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, ne odgovara onome što se govorilo svih ovih mjeseci.

“Slušali smo najave o spremnih 140 zakona, a danas imamo kontradiktorne rečenice na jednoj informativnoj predizbornoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Borenović pitajući vladajuće u Republici Srpskoj zašto o procesu vraćanja nadležnosti govore uoči završne godine mandata.

“Da ste imali iskrenu i pravu namjeru trebali ste da to pokrenete u januaru 2019. poslije izbora i da imate čitav jedan mandat da neke stvari dovedete to kraja. Zato mislim da je ovo licemjerno i potpuno opasno po Republiku Srpsku”, istakao je Borenović.

Vladajuće je pozvao da preuzmu odgovornost i rješavaju složena pitanja, naglašavajući da “kao lider jedne političke partije neće dozvoliti da vlast zbog svog neuspjeha, neodgovornosti i slabosti ugrožava i prebacuje teret političke krize na Republiku Srpsku”.

“Ja sam vojnik prve generacije Vojske Republike Srpske. Otišao sam u rat sa sedam svojih kolega iz školskih klupa, dvojica se nisu vratila. Ja znam šta znače tri vojske u ovakvom sistemu i u pravu je Mirko (Šarović) to znači sukob, rat, stradanja”, kaže Borenović.

Vlast je pozvao da iznese projekciju o tome šta znači Vojska Republike Srpske, postoji li novac za tenkove, avione i postoje li uslovi za stavljanje “check pointa” na međuentitetsku liniju razgraničenja.

Kao opoziciona stranka, istakao je, PDP će podržati odgovorne političke poteze, ali ne i potez o kojem raspravljaju narodni poslanici u Republici Srpskoj jer je za Borenovića riječ o predizbornoj kampanji.

“Zašto je danas sjednica? Zbog Prijedora i izbora u nedjelju. Zašto to niste radili u oktobru ili novembru? Zašto pokušavate na bazi strahova da se održite na vlasti?”, upitao je Borenović ističući da je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo da se raspravlja o pravima boraca, javnim nabavkama u koroni, cijenama osnovnih životnih namirnica koje divljaju i o odlasku ljudi iz Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare