Boris Kožemjakin: Zašto smo na distanci od događaja na Bliskom istoku?

Vijesti 27. maj 202121:24 > 21:49 0 komentara

Jevreji u Bosni i Hercegovini su na distanci od događaja o kojima govori cijeli svijet, aktuelnih zbivanja na Bliskom istoku, u kojem su glavni akteri Izrael i Palestina, a koji se reflektuju i na našu državu, posebno njenu podijeljenost.

Apsolutno smo na distanci, ne želimo uopšte da se o tom dijelu izjašnjavamo, jer mi smo organizovani u vjerskoj zajednici. I kao takva, vjerske zajednica i po Ustavu i po Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerske zajednice je odvojena od države i nema ni pravo ni mogućnost da iskaže bilo kakav stav u odnosu na oficijelnu bosanskohercegovačku politiku, prema određenoj drugoj državi. Jevrejska zajednica, kao vjerska zajednica, a nadam se i druge vjerske zajednice, ne bi trebale i ne bi smjele da imaju bilo kakav politički stav u odnosu na sukobe, na bilo kakve političke međusobne odnose koje imaju države“, kazao je Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu i član Izvršnoj odbora Međureligijskog vijeća BiH u intervjuu za N1.

Kožemjakin dodaje kako bi bilo normalno da Ministarstvo vanjskih poslova ima određenu vrstu saradnje, što i ima, ali kako je sve djeljivo na tri, kaže, sve je podijeljeno. Tako smo imali situaciju da jedni podržavaju jedne, drugi druge, ali takva je naša stvarnost, najmanje potrebna Jevrejskoj zajednici, smatra Kožemjakin.

Podjele živimo 30 godina, jača radikalizam i sa lijeve i desne strane

Današnji povratak u prošlost, evociranje nekih pa i izjednačavanje određenih stvari koji se dešavale u toku II svjetskog rata, pa i za vrijeme ovog rata, negiranje određenih moralnih i bilo kojih drugih vrijednosti koje nam je donio antifašizam danas se opet reflektuje desničarenjem. Možemo reći da jača radikalizam i sa lijeve i sa desne strane i onda to utiče na ljude koji i nemaju nekih drugih opcija nego da se svrstaju u neki tor“, rekao je Kožemjakin u intervjuu za N1.

On smatra da današnja generacija, koja je i učestvovala u stvaranju Bosne i Hercegovine nije sposobna da nas izvede iz prošlosti i da nam osvijetli svjetliju budućnost u koju bi išli svi zajedno. Kožemjakin ne vidi tendenciju da se pojavila neka progresivna snaga, harizmatična ličnost koja bi ovu državu povela u zajedničku budućnost. Kožemjakin je izrazio utisak za N1 da više od polovine stanovništva Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao svoju domovinu.To je njegov razlog da kaže: “možda mi Jevreji najviše volimo Bosnu i Hercegovinu”.

30 godina života u prošlosti nas ne vodi nigdje. Ja ne vidim uopšte kako ćemo isplivati na zelenu granu. Otići će nam sva djeca! Ako se budemo ovako dijelili, iole mladi ljudi koji su željni kvalitetnog života, vide da se drugdje više cijeni rad, trud, a ne politička podobnost. Jednostavno će otići“, samo su neke od poruka Borisa Kožemjakina, samo jednog od Jevreja u Bosni i Hercegovini kojima je ova država jedina domovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!