Boris Mijatović podržao Deklaraciju o ustavnim i drugim reformama u BiH

Vijesti 22. apr 202215:26 0 komentara
N1

Delegacija Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim I drugim reformama BiH na putu u EU I NATO u sastavu Miro Lazović, Aida Daguda i Emir Zlatar održali su sastanak sa zastupnikom Bundestaga gospodinom Borisom Mijatovićem igospođom Judith Brand, šeficom Ureda Fondacije Heinrich Boll u Sarajevu.

Delegacija Vijeća detaljno je upoznala zastupnika Mijatovića sa sadržajem, ciljevima i aktivnostima koje društveni pokret okupljen oko Deklaracije o ustavnim I drugim reformama poduzima, kako bi se stvorile temeljne pretpostavke unapređenja demokratskog puta Bosne I Hercegovine u EU I NATO. Iskazana je zahvalnost novoj Vladi SR Njemačke na naporima I pozitivnoj politici prema Bosni I Hercegovini.

Delegacija Vijeća zamolila je zastupnika Mijatovića da svojim kolegama prenese stavove Vijeća u smislu da se pregovori u kontekstu neophodnih izmjena Ustava BiH i izbornog zakonodavstva moraju temeljiti na pravosnažnim presudama ESZLJP iz Strazbura, Deklaraciji Vijeća Evrope broj 1513 iz 2006 godine kao i presuda sudova BiH. Medijatori koji su vodili pregovore u BiH u proteklih nekoliko mjeseci ignorisali su ove međunarodno pravne fakte, I to je jedan od ključnih razloga zašto pregovori nisu uspjeli. Vijeće za provedbu Deklaracije pojasnilo je da se pregovori moraju voditi na temelju jasnih evropskih principa, a ne na osnovu nerealnih političkih stavova vladajućih etno-nacionalnih stranaka u BiH koje žele cementirati segregaciju, diskriminaciju I etno-teritorijalnu podjelu Bosne I Hercegovine. Građani BiH, iz svih naroda, iz oba entiteta I Brčko Distrikta zasigurno svoju budućnost vide u evropskim integracijama a ne u nastavku realizacije ratnih ciljeva I dodatnim podjelama u društvu, u mirnodopskim uvjetima.

Boris Mijatović iskazao je nedvojbenu podršku principima I stavovima koji su usaglašeni u tekstu Deklaracije I prihvatio inicijativu Vijeća za provedbu Deklaracije da se tekst Deklaracije dostavi relevantnim funkcionerima u Bundestagu I Evropskom parlamentu.

Zastupnik Mijatović podcrtao je značaj I ulogu civilnog društva u procesima demokratizacije I borbe za temeljna ljudska prava i istakao nezamjenjivu ulogu koje civilno društvo I akademska zajednica imaju u pozitivnim demokratskim procesima u bosanskohercegovačkom društvu, saopćeno je iz Vijeća za provedbu deklaracije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!